Wykonanie
Przychodzę po pracy, zmęczona i głodna, bez pomysłu na obiad. Wchodzę do internetu, sprawdzam ulubione blogi i co widzę? Przepis, na widok, którego toczy mi się ślinka od pierwszego spojrzenia. Idę do lodówki, sprawdzam czy mam chorizo ( bo wydaje mi się, że powinnam
mieć) i za 15 minut zachwycam się wspaniałym obiadem. Rewelacja! Za to wlaśnie kocham Internet i blogi kulinarne:)

ŹródłoSkładniki:200-250 g
makaronu penne120-150 g
kiełbasy chorizo250 g
przecieru pomidorowego1
cebulka3 ząbki
czosnku1/4 łyżeczki suszonych
płatków chilli1 łyżeczka
oreganosól,
pieprzKiełbasę chorizo pokroić na plasterki lub mniejsze kawałki i na suchej patelni podsmażać, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Wtedy dodać
cebulkę pokrojoną w kostkę i
czosnek przeciśnięty przez praskę. Podsmażać do momentu, kiedy
cebulka zmięknie, a chorizo
zrobi się delikatnie chrupiące. Dodać
przecier pomidorowy,
płatki chilli,
oregano i dusić na małym ogniu.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić zachowując ok. 1/2 szkl.
wody z gotowania. Gorący
makaron dodać do
pomidorowego sosu i wymieszać. Jeżeli całość wyjdzie trochę za gęsta dodać część
wody z gotowania
makaronu. Doprawić do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem. Na talerzach posypać listkami
bazylii lub/i tartym
parmezanem.Smacznego:)