Serdecznie polecamy wszystkim, którzy w czasie sesji marzą o wakacjach nad morzem :)0,5 kg małż (mogą być mrożone)przecier pomidorowy2 duże cebule3 ząbki czosnku1 papryczka chilli2 łyżeczki płatkówchilliświeży tymianekoreganobazyliapieprzsólmasłomakaron spaghettiZaczynamy od wstawienia makaronu, który gotujemy al dente. W zależności od rodzaju małż albo je gotujemy jeżeli są świeże po wcześniejszym ich umyciu lub jedynie przelewamy wrzątkiem jeśli kupiliście mrożone ugotowane (aczkolwiek rozmrażamy w lodówce). Cebulę, czosnek i papryczkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle. Dodajemy przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy, aż się zagotuje następnie dodajemy małże. Wszystko gotujemy około 7 minut na wolnym ogniu. Małże, które się nie otworzyły wyrzucamy (!). Na talerzu układamy makaron a następnie dodajemy nasz sos z małżami :) Voila!Ola