Kolej na kolejną słodką tartę tym razem na tartę czekoladową z malinami . Czekolada i maliny bardzo do siebie pasują. Bardzo często wykorzystuję to połączenie w moich wypiekach. Dzisiaj upiekłam mini tarty w foremkach w kształcie serc, pomysł w sam raz na Walentynki.Tarta czekoladowa z malinamiSkładniki: na okrągłą formę o średnicy 26 cm lub mniejsze 4 foremkiSpód do tarty150 g zimnego masła170 g mąki2 łyżki cukru pudru30 g kakao1 łyżka zimnej wodyszczypta soliNadzienie czekoladowe100 g masła150 gorzkiej czekolady, u mnie 70% kakao70 g muscavado cukru3 jajka2 łyżki mąki250 ml mrożonych malinWykonanie:Z podanych składników zagnieć delikatnie kruche ciasto. Owiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim foremki. Brzegi przyciśnij aluminiową folią. Włóż do nagrzanego piekarnika na 180ºC (termoobieg) na 10 minut. Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź, ale nie zdejmuj folii z brzegów, bo inaczej się zapadną.Masło i czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Cukier ubij z jajkami na puszystą masę i dodaj powoli czekoladę z masłem. Na koniec delikatnie wmieszaj mąkę.Na upieczonych spodach ułóż zamrożone maliny i zalej czekoladową masą.Piecz mini tarty na 160ºC (termoobieg) przez 20 minut, a dużą tartę 30 minut. Wyjmij tartę z piekarnika ostudź porządnie przed podaniem.Ubij śmietanę i podaj do tarty wraz z kilkoma świeżymi malinami.Polecane przepisyMini tarty z rabarbarem, nektarynkami i kruszonkąSłodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjamiTarta migdałowa z gruszkamiTarta kruszonkowa z makiem i owocamiPyszna tarta waniliowa z truskawkami