Wykonanie

Obiecuje ! ! ! To ostatni przepis z
rabarbarem w tym sezonie! Od pewnego już czasu waham się nad wstawieniem go, i ostatecznie stwierdziłam, że może jednak komuś się spodoba?Gdy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis, nie byłam przekonana czy to dobry pomysł :
czekolada i
rabarbar ? Tak ślicznie jednak prezentowały się w swoich małych foremkach w kształcie
serca (gdyż przepis pojawił się tu na Dzień
Matki), że postanowiłam jednak spróbować. A jako, że efekt był naprawdę zadowalający, więc może dzięki Wam przepis powędruje w świat :)*

*
Czekoladowo-
rabarbarowe małe co niecoNa 2 foremki o pojemności 150 ml lub 4 mniejsze150 g
rabarbaru2 łyżki
cukruciasto:100 g
gorzkiej czekolady50 g
masła2
jajka6 łyżek
cukru70 g
mąkiszczypta
soliMasło i
czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i lekko przestudzić.
Białka ubić ze szczyptą
soli, dodać
cukier i ubijać aż masa będzie błyszcząca. Następnie dodać
żółtka, lekko wymieszać, dodać masę
czekoladowo-
maślaną oraz
mąkę i delikatnie mieszając dobrze połaczyć wszystkie składniki.
Rabarbar wymieszać z
cukrem. Natłuszczone foremki wypełnić do połowy masą czekoladowa, następnie ułożyć
rabarbar, lekko wgnieść go łyżką w ciasto i dopełnić foremki resztą masy. Piec ok. 20 minut w nagrzanym na 160° piekarniku.Świetnie smakuje z kleksem crème fraîche lub z gałką
lodów waniliowych :)Jako, że
rabarbaru Ci u mnie dostatek, posypałam nim również górę
czekoladowego ciasta, co dodało mu soczystości i delikatnej kwaskowości.Robiłam też z mieszanką
rabarbar-
truskawka i efekt był – jak dla mnie – chyba jeszcze lepszy. I ślicznie wyglądają również ‘gładkie’, ozdobione np.
cukrem pudrem i serduszkiem namalowanym
polewą czekoladową :)Smacznego!*