ßßß
Składniki:Tarta:100 g zimnego masła200 g mąki - ja użyłam tym razem krupczatki2 łyżki cukru pudru2 żółtkaszczypta soliMasa:150 g masła250 g czekolady1 jajo i 4 żółtka4 łyżki cukru100 ml kremówkiDo ozdoby:Truskawki lub inne świeże owocecukier puder do oprószenia - opcjonalnieTartaNa stolnicy mieszamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, masło i szczyptę soli i całość siekamy. Całość zagniatamy w zwartą kulę i wkładamy na min. 30 minut do lodówki.Po wyjęciu ciasta z lodówki, wałkujemy je i przekładamy do formy na tartę i nakłuwamy. Jeśli macie w domu groch lub kamyki do ciasta - wykładamy je na ciasto tak, żeby ono się nie wybrzuszało i nie zniekształcało. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut, aż spód się lekko zarumieni.MasaW rondelku topimy czekoladę i masło i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żółtka, jajko i cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy kremówkę i miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto.Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż środek się zetnie.Uważajcie z czasem pieczenia, gdyż masa bardzo łatwo i szybko może się przypalić.Ciasto przestudzić, udekorować i włożyć na całą noc do lodówki.Podawać schłodzoną.Smacznego :)