Wykonanie
Kiedyś zapytałam na profilu na facebooku co chcielibyście zobaczyć na blogu. Jedną z odpowiedzi była ta otrzymana od mojej koleżanki Asi -
tarta z
białą czekoladą. Wiem zatem, ze ten wpis sprawi jej przyjemność.Jak się w weekend również okazało - ciasto sprzed paru lat pamięta również moja SzwagierkaDziewczyny - ten przepis jest specjalnie dla Was!Wiecie, że
biała czekolada to tak naprawdę nie czekolada? Nie zawiera ona proszku
kakaowego, a tylko
białe czekolady naprawdę dobrej jakości zawierają trochę powyżej 30% miazgi
kakaowej. Przeważnie więc to, co kupujemy w sklepach z
czekoladą nie ma nic wspólnego. Tylko co z tego, skoro jest tak dobre? ;)
Składniki:
Tarta:100 g zimnego
masła200 g
mąki - ja użyłam tym razem krupczatki2 łyżki
cukru pudru2
żółtkaszczypta
soliMasa:150 g
masła250 g
czekolady1
jajo i 4
żółtka4 łyżki
cukru100 ml kremówkiDo ozdoby:
Truskawki lub inne świeże
owocecukier puder do oprószenia - opcjonalnie
TartaNa stolnicy mieszamy
mąkę z
cukrem pudrem. Dodajemy
żółtka,
masło i szczyptę
soli i całość siekamy. Całość zagniatamy w zwartą kulę i wkładamy na min. 30 minut do lodówki.Po wyjęciu ciasta z lodówki, wałkujemy je i przekładamy do formy na tartę i nakłuwamy. Jeśli macie w domu
groch lub kamyki do ciasta - wykładamy je na ciasto tak, żeby ono się nie wybrzuszało i nie zniekształcało. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut, aż spód się lekko zarumieni.MasaW rondelku topimy
czekoladę i
masło i dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy
żółtka,
jajko i
cukier puder i dokładnie miksujemy. Dodajemy kremówkę i miksujemy jeszcze chwilę, aż wszystkie składniki się połączą.Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto.Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut aż środek się zetnie.Uważajcie z czasem pieczenia, gdyż masa bardzo łatwo i szybko może się przypalić.Ciasto przestudzić, udekorować i włożyć na całą noc do lodówki.Podawać schłodzoną.Smacznego :)