Po wczorajszych walentynkowych słodkościach z przyjemnością przyrządziłam marchewkowe burgery z ziemnymi orzeszkami . Całkiem jarskie burgery, mało tego nawet bezglutenowe, bo nie zawierają maki. Zamiast maki użyłam zmielonych migdałów.Marchewkowe burgery to również super danie dla miłośników LCHF, które można wzbogacić o tłusty śmietankowy sos. Ja się zadowoliłam marchewkowymi burgerami z sosem czosnkowym na jogurcie.Składniki:6 burgerów600-700 ml startej marchewki, nie ubijaj2 jajka2 łyżki nasion siemienia lnianego2 łyżki mleka200 ml orzeszków ziemnych, (użyłam niesolone)2 ząbki czosnku100 ml zmielonych migdałów1 mała czerwona chilisol do smaku i ewentualnie pieprzWykonanie:Marchew obierz i zetrzyj na drobnych oczkach. Siemie lniane namocz w mleku na kilka minut aby napęczniały.Wymieszaj wszystkie składniki. Jeśli ciasto jest wciąż za rzadkie dodaj zmielonych migdałów.Formuj marchewkowe burgery o średnicy 10 cm i smaż na małym ogniu po obu stronach.Polecane przepisyGofry brokułoweVegetariańskie curry z bakłażanem i fasolą black eyeTaka sobie kokosowa kaszka z owocami na śniadanieZapiekanka z soczewicyPrzepis na chleb LCHF