Wykonanie
Znalazłam przepis na
chleb LCHF całkiem przez przypadek i od razu musiałam go upiec. Nie praktykuję codziennie LCHF (low carbohydrate high fat), dieta, w której je się mniej węglowodanów, a za to więcej tłuszczy. Od czasu do czasu jednak wpadnie mi w oko przepis tego typu, który mnie zaintryguje. Tak było i z
chlebem LCHF.
Bardzo lubię piec
chleb, a jeszcze bardziej go jeść, dlatego nie mogłam sobie wyobrazić jak taki LCHF
chleb może smakować. Upiec taki
chleb to żadna filozofia, więc do czynu…No więc jak myślicie smakował mi ten
chleb czy nie? Oczywiście, że smakował i na pewno go upiekę nie jeden raz, bo można go nawet wykorzystać na małe kanapki typu przekąski, albo upiec taki
chleb jeśli w domu zabraknie
mąki, zakwasu czy
drożdży.
Poza tym aby jeszcze bardziej Was przekonać do tego
chlebka to muszę dodać, że jest on bezglutenowy, bardzo zdrowy, bo zawiera mnóstwo nasion, błonnika i minerałów. Aby wszystkie składniki w
chlebie połączyły się podczas wypieku użyłam nasion psyllium, które zmieliłam na mączkę. Można również użyć gotowego produktu pod nazwą błonnik psyllium lub psyllium husk. Psyllium, a właściwie błonnik w nim zawarty ma podobne właściwości wiążące jak gluten, poza tym wspomaga pracę jelit, przez co przyspiesza trawienie. Często używam psyllium nawet do wypieku normalnego
chleba, właśnie ze względów odżywczych.Przepis na
chleb LCHFSkładniki:1 płaski chlebek o rozmiarach 25 cm x 25 cm2
jaja1 dl nasion
sezamu1/2 dl
siemienia lnianego, łupanego1/2 dl
nasion słonecznika1 łyżka zmielonych nasion psyllium½ łyżeczki
proszku do pieczenia150 g
twarożku typu wiejskiegoszczypta
soli1 łyżka świeżego
tymiankuWykonanie:
Serek wymieszaj z
jajkami.Suche składniki wymieszaj i dodaj do mokrych wraz z
tymiankiem.Na blaszy wyłożonej pergaminem rozprowadź masę
chlebową.Piecz
chleb LCHF w piekarniku na 180ºC (termoobieg) przez 15 minut.Jeszcze gorący
chleb pokrój na mniejsze kawałki.Polecane przepisyVegetariańskie
curry z
bakłażanem i
fasolą black eyeZapiekanka z
soczewicyZupa krem z
brokułówLCHF frittata na śniadanie
Łosoś z grilla z guacamole