ßßß
Bardzo lubię piec chleb, a jeszcze bardziej go jeść, dlatego nie mogłam sobie wyobrazić jak taki LCHF chleb może smakować. Upiec taki chleb to żadna filozofia, więc do czynu…No więc jak myślicie smakował mi ten chleb czy nie? Oczywiście, że smakował i na pewno go upiekę nie jeden raz, bo można go nawet wykorzystać na małe kanapki typu przekąski, albo upiec taki chleb jeśli w domu zabraknie mąki, zakwasu czy drożdży.
Poza tym aby jeszcze bardziej Was przekonać do tego chlebka to muszę dodać, że jest on bezglutenowy, bardzo zdrowy, bo zawiera mnóstwo nasion, błonnika i minerałów. Aby wszystkie składniki w chlebie połączyły się podczas wypieku użyłam nasion psyllium, które zmieliłam na mączkę. Można również użyć gotowego produktu pod nazwą błonnik psyllium lub psyllium husk. Psyllium, a właściwie błonnik w nim zawarty ma podobne właściwości wiążące jak gluten, poza tym wspomaga pracę jelit, przez co przyspiesza trawienie. Często używam psyllium nawet do wypieku normalnego chleba, właśnie ze względów odżywczych.Przepis na chleb LCHFSkładniki:1 płaski chlebek o rozmiarach 25 cm x 25 cm2 jaja1 dl nasion sezamu1/2 dl siemienia lnianego, łupanego1/2 dl nasion słonecznika1 łyżka zmielonych nasion psyllium½ łyżeczki proszku do pieczenia150 g twarożku typu wiejskiegoszczypta soli1 łyżka świeżego tymiankuWykonanie:Serek wymieszaj z jajkami.Suche składniki wymieszaj i dodaj do mokrych wraz z tymiankiem.Na blaszy wyłożonej pergaminem rozprowadź masę chlebową.Piecz chleb LCHF w piekarniku na 180ºC (termoobieg) przez 15 minut.Jeszcze gorący chleb pokrój na mniejsze kawałki.Polecane przepisyVegetariańskie curry z bakłażanem i fasolą black eyeZapiekanka z soczewicyZupa krem z brokułówLCHF frittata na śniadanieŁosoś z grilla z guacamole