Wykonanie
Jeśli lubicie puchate bułeczki i białe mięciutkie
pieczywo ten
chleb zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu.Jest raczej zbity i dość twardy. I to może taki mały minus.
Maleńki.Posiada jednak baaardzo dużo plusów: jest bezglutenowy, nie zawiera
mąki, nie ma w nim również
drożdży, zakwasu,
proszku do pieczenia ani żadnych polepszaczy. Robi się go bardzo prosto, a składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnego smaku. A smak?Po pierwszym kęsie miałam mieszane uczucie ... ale już po chwili, kiedy poczułam cudny smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj
chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo
chleb jest pyszny.Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany
twarożkiem.

Składniki:125 g
ziaren słonecznika125 g
siemienia lnianego125 g
sezamu125 g pestek dyni2-3 łyżeczki
czarnuszki4 całe
jaja50 ml
oliwy z oliwek1 łyżeczka
miodu1 płaska łyżeczki
soliWykonanie:

Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około pół godziny do nasiąknięcia ziaren. Foremkę keksową wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą(bezglutenową) lub
mąką kukurydzianą. Masę
chlebową włożyć do foremki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st i piec około 50 minut.
