ßßß Cookit - przepis na BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN

BEZGLUTENOWY CHLEB Z SAMYCH ZIAREN

nazwa

Wykonanie

Jeśli lubicie puchate bułeczki i białe mięciutkie pieczywo ten chleb zdecydowanie nie przypadnie Wam do gustu.
Jest raczej zbity i dość twardy. I to może taki mały minus. Maleńki.
Posiada jednak baaardzo dużo plusów: jest bezglutenowy, nie zawiera mąki, nie ma w nim również drożdży, zakwasu, proszku do pieczenia ani żadnych polepszaczy. Robi się go bardzo prosto, a składniki możemy dowolnie modyfikować wg własnego smaku. A smak?
Po pierwszym kęsie miałam mieszane uczucie ... ale już po chwili, kiedy poczułam cudny smak ziaren wiedziałam, że w ten rodzaj chlebka trzeba się po prostu wsmakować :)) bo chleb jest pyszny.
Szczególnie przypadł mi do gustu posmarowany twarożkiem.
Składniki:
125 g ziaren słonecznika
125 g siemienia lnianego
125 g sezamu
125 g pestek dyni
2-3 łyżeczki czarnuszki
4 całe jaja
50 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu
1 płaska łyżeczki soli
Wykonanie:
Wymieszać wszystkie składniki w misce i pozostawić na około pół godziny do nasiąknięcia ziaren. Foremkę keksową wysmarować masłem i obsypać bułką tartą(bezglutenową) lub mąką kukurydzianą. Masę chlebową włożyć do foremki, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st i piec około 50 minut.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/08/bezglutenowy-chleb-z-samych-ziaren.html