ßßß Cookit - przepis na Chleb bezglutenowy z ziaren. Bez mąki.

Chleb bezglutenowy z ziaren. Bez mąki.

nazwa

Wykonanie

Pieczenie domowego pieczywa coraz bardziej wchodzi mi w krew. Nie jestem specjalnym miłośnikiem żywności bezglutenowej i na szczęście nie muszę jej wprowadzać na stałe do naszej diety. Uwielbiam jednak różnorodność w kuchni i chętnie dodaję do naszego menu nowe pozycje. Kilka razy przygotowywałam ten chleb i za każdym razem łapię się na tym, że zapach jaki powstaje podczas pieczenia uzależnia. Uwielbiam go!
Jest bardzo prosty w przygotowaniu i nie wymaga od nas jakiś szczególnych umiejętności. Jeżeli jednak nie masz ochoty gromadzić w domu tony różnych nasion możesz skorzystać z gotowych mieszanek, które coraz częściej dostępne są w marketach. Zachęcam do wypróbowania właśnie takiego chleba. Szczególnie jeśli w domu rośnie Wam sportowiec.
Jeżeli nie chcesz wykorzystywać aż takiej ilości ziaren możesz zmniejszyć ich ilość. Pamiętaj aby na każde 100g ziaren użyć jednego jajka.
Składniki:
125g pestek słonecznika – łuskane
125g pestek z dyni – łuskanych
100g siemienia lnianego
50g orzechów laskowych – z łupinką
50g migdałów – ze skórką
20g sezamu
4 duże jajka (lub 5 małych)
50ml oliwy z oliwek
1 łyżka miodu
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Przekładamy całość do keksówki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w temperaturze 170 stopni około 60 minut. Studzimy na kratce.
Źródło:http://kulinarnapiniata.pl/chleb-bezglutenowy-z-ziaren-bez-maki