ßßß Cookit - przepis na Chleb na maślance

Chleb na maślance

nazwa

Wykonanie

Zastanawialiście się kiedyś, która ulica w Polsce zasługuje na miano najpiękniejszej? Do głowy przychodzi mi np. Floriańska w Krakowie czy Piotrowska w Łodzi. Zeszłoroczny laur przypadł ulicy Sienkiewicza w Kielcach:) W tym roku również prowadzony jest plebiscyt (można ponadto wybrać "najpiękniejszą ulicę świata") - zagłosujcie na swojego kandydata: klik klik .
Pokochałam domowe wypieki, teraz co weekend mogłabym stać przy piecu i patrzeć z dumą jak chlebuś lub bułeczki rosną i rosną:) Ach, taka kromeczka z masełkiem, z pomidorkiem i cebulką;) Przepis wypatrzony na blogu Gosi99 .
Składniki :
2 1/3 szklanki mąki pszennej
Szklanka naturalnej maślanki o temperaturze pokojowej
Jajko
1 1/3 łyżeczki suchych drożdży (dałam 1/4 paczki świeżych)
Łyżeczka soli
Łyżeczka miodu
Na glazurę : jajko i sezam (u mnie słonecznik)
Oliwa do natłuszczenia formy
Drożdże mieszamy z mąką (świeże najpierw rozrabiamy w odrobinie mleka), a następnie dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, ciasto powinno kleić się nam do rąk.
Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 70 minut.
Ciasto obsypujemy mąką, jeszcze raz wyrabiamy, przekładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Chleb smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy słonecznikiem (sezamem, makiem). Pieczemy 30 minut w 190 st.C. Studzimy na kratce.
Smacznego!
Źródło:http://nemi-habibi.blogspot.com/2011/05/chleb-na-maslance.html