Wykonanie
Zastanawialiście się kiedyś, która ulica w Polsce zasługuje na miano najpiękniejszej? Do głowy przychodzi mi np. Floriańska w
Krakowie czy Piotrowska w Łodzi. Zeszłoroczny laur przypadł ulicy Sienkiewicza w Kielcach:) W tym roku również prowadzony jest plebiscyt (można ponadto wybrać "najpiękniejszą ulicę świata") - zagłosujcie na swojego kandydata: klik klik .Pokochałam domowe wypieki, teraz co weekend mogłabym stać przy piecu i patrzeć z dumą jak chlebuś lub bułeczki rosną i rosną:) Ach, taka kromeczka z
masełkiem, z
pomidorkiem i
cebulką;) Przepis wypatrzony na blogu Gosi99 .

Składniki :2 1/3 szklanki
mąki pszennejSzklanka
naturalnej maślanki o temperaturze pokojowej
Jajko1 1/3 łyżeczki suchych
drożdży (dałam 1/4 paczki świeżych)Łyżeczka
soliŁyżeczka
mioduNa glazurę :
jajko i
sezam (u mnie
słonecznik)
Oliwa do natłuszczenia formy
Drożdże mieszamy z
mąką (świeże najpierw rozrabiamy w odrobinie
mleka), a następnie dodajemy resztę składników. Całość mieszamy, ciasto powinno kleić się nam do rąk.Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia na 70 minut.Ciasto obsypujemy
mąką, jeszcze raz wyrabiamy, przekładamy do natłuszczonej i obsypanej
mąką formy, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Chleb smarujemy rozbełtanym
jajkiem i posypujemy
słonecznikiem (
sezamem,
makiem). Pieczemy 30 minut w 190 st.C. Studzimy na kratce.Smacznego!