ßßß
Składniki:pulpa warzywna, która pozostała po wyciśnięciu soku z buraków i marchewek (u mnie ok. 1,5 kg buraków i 6 marchewek)2 jajkagarść pestek słonecznika4-5 łyżek mielonego siemienia lnianego (można zastąpić kolejnym jajkiem)sól do smakuPrzygotowanie:1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C.2. Pulpę warzywną wymieszać z jajkami, słonecznikiem i siemieniem lnianym.
3. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, rozprowadzić na blasze cienką warstwę ciasta, posolić z wierzchu. Im cieńsza warstwa, tym bardziej chrupki będzie chlebek.4. Piec ok. 30-40 minut. Po tym czasie delikatnie przełożyć chlebek "do góry nogami" na kratkę (z piekarnika), odkleić papier i ponownie wstawić do wyłączonego już, ale wciąż gorącego piekarnika (zostawić uchylony), żeby chlebek odparował z nadmiaru wilgoci.5. Gotowy chlebek pokroić w kromki i przechowywać w suchym miejscu.Źródło/ Inspiracja: guiltfreelightco.blogspot.com