ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowy na zakwasie

Chleb orkiszowy na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Jako, że to mój pierwszy upieczony chleb nie chciałam eksperymentować i skorzystam z przepisu na tej wspaniałej stronie Zmieniłam tylko minimalnie dodatki, bo zwyczajnie nie miałam czarnuszki ani melasy.Wyszło rewelacyjnie i już wiem, że to mój pierwszy bochenek, ale na pewno nie ostatni.
Składniki :
400 g aktywnego zakwasu orkiszowego
500 g mąki orkiszowej razowej
450 – 500 ml wody
1 łyżka soli
1 łyżka miodu ( w oryginale jest melasa)
2 łyżki siemienia lnianego ( w oryginale jest czarnuszka )
2 łyżki sezamu
Sposób przygotowania :
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać wodę, sól, miód i zakwas. Dosypać ziarna sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch chleba posypać sezamem.
Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 35 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin (lub do momentu gdy chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy).
Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C. Chleb piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 240 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok 1 godziny lub dłużej (w zależności od piekarnika). Chleb jest gotowy gdy postukamy od spodu wydaje głuchy odgłos.
Wiem już, że będę częstym gościem na stronie http://przepisnachleb.pl/ i raz jeszcze dziękuję za przepis.
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/chleb-orkiszowy-na-zakwasie.html