Wykonanie
Jako, że to mój pierwszy upieczony
chleb nie chciałam eksperymentować i skorzystam z przepisu na tej wspaniałej stronie Zmieniłam tylko minimalnie dodatki, bo zwyczajnie nie miałam
czarnuszki ani melasy.Wyszło rewelacyjnie i już wiem, że to mój pierwszy bochenek, ale na pewno nie ostatni.

Składniki :400 g aktywnego zakwasu orkiszowego500 g
mąki orkiszowej razowej450 – 500 ml
wody1 łyżka
soli1 łyżka
miodu ( w oryginale jest melasa)2 łyżki
siemienia lnianego ( w oryginale jest
czarnuszka )2 łyżki
sezamu
Sposób przygotowania :Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
wodę,
sól,
miód i zakwas. Dosypać ziarna
sezamu oraz siemienia. Wszystko wyrobić na gładkie ciasto. Wierzch
chleba posypać
sezamem.Ciasto przełożyć do formy keksówki o wymiarach 35 cm x 12 cm wyłożonej papierem do pieczenia, szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 4-6 godzin (lub do momentu gdy
chleb wyraźnie urośnie niemal do brzegów formy).Piekarnik nagrzać do temperatury 240 stopni C.
Chleb piec najpierw przez 10 minut w temperaturze 240 stopni C, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni C i piec jeszcze ok 1 godziny lub dłużej (w zależności od piekarnika).
Chleb jest gotowy gdy postukamy od
spodu wydaje głuchy odgłos.

Wiem już, że
będę częstym gościem na stronie http://przepisnachleb.pl/ i raz jeszcze dziękuję za przepis.