ßßß
Składniki: na okrągłą formę o średnicy 26 cmMasa makowa podstawowa400 g zmielonego maku z paczki400 ml mleka100 g masła50 muscovado cukru50 g brązowego cukru150 ml miodu1 łyżeczka waniliowej esencji100 rodzynek50 suszonych moreli, pokrojonych w kostkęKruche ciasto150 g masła, zimnego2 łyżki kakao180 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia50 g muscovado cukru50 g cukruMasa makowa600 g masy makowej podstawowej100 g gorzkiej czekolady100 g suszonych śliwek namoczonych w whisky lub w wodzie100 g orzechów pecan, pokrojonych3 jajka + 1 białko10 krówek, u mnie domowej roboty, tutaj przepis
Zacznij od masy makowej. Wysyp mak do miski, wlej mleko i wymieszaj. Mleko całkowicie wsiąknie w mak, a mak będzie wilgotny jak po ugotowaniu. Na patelni rozpuść masło. Dodaj cukier i miód i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj rodzynki, morele i wanilię i smaż przez minutę. Dodaj teraz cały mak i smaż cały czas mieszając. Przełóż masę do pojemnika i ostudź. Z tej porcji otrzymałam dokładnie 1,1 kg masy makowej. Masę można przechować przez kilka dni w lodówce lub zamrozić.
Suche składniki na kruche ciasto przełóż do miski. Dodaj zimne masło w kawałkach i palcami rozcieraj składniki aż powstanie kruszonka. Dwie trzecie kruszonki wysyp na dno okrągłej formy wyłożonej pergaminem. Podpiecz spód przez 15 minut w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu.Do ostudzonej masy makowej dodaj posiekane orzechy pekan, czekoladę i pokrojone śliwki. Ubij lekko jajka z dodatkowym białkiem i wymieszaj z masą makową. Na podpieczony spód pokrusz część krówek, a następnie wyłóż masę makową. Wygładź powierzchnię i posyp resztą krówek i kruchego ciasta. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz dalej przez 30 minut. Wyjmij makowiec z piekarnika i ostudź.Polewa karmelowa3 łyżki cukru2 łyżki miodu¼ łyżeczki cynamonu200 ml śmietanki, u mnie 38%
Przygotuj karmelową polewę. Wszystkie składniki umieść w małym rondelku i gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Masa powinna lekko zgęstnieć. Polej makowca polewą i poczekaj z krojeniem aż karmel trochę zastygnie.Polecane przepisyŚwiąteczna strucla z makiemPycha makowiec!Słodkie bułeczki z makiemUcierana babka cytrynowa z makiemCiasto bananowe ucierane z makiem