Wykonanie
Kolejne świąteczne ciasto, którego nie może zabraknąć to makowiec. Dzisiejszy przepis to makowiec na kruchym spodzie z mnóstwem dobroci w makowej
masie. Jeśli więc nie macie ochoty robić tradycyjnej
strucli makowej to polecam również makowiec japoński z
jabłkiem, a dla miłośników sernika i makowca w jednym polecam tak zwanego seromaka .Do makowca użyłam gotowego zmielonego
maku. Tym razem postanowiłam zalać
mak mlekiem, aby masa stała się bardziej wilgotna. Zawsze przyrządzam więcej masy makowej niż potrzebuję w danej chwili. Tak było i tym razem, bo na pewno się jeszcze pokuszę o nie jednego makowca na tegoroczne święta.

Składniki: na okrągłą formę o średnicy 26 cmMasa makowa podstawowa400 g zmielonego
maku z paczki400 ml
mleka100 g
masła50 muscovado
cukru50 g
brązowego cukru150 ml
miodu1 łyżeczka waniliowej esencji100
rodzynek50
suszonych moreli, pokrojonych w kostkęKruche ciasto150 g
masła, zimnego2 łyżki
kakao180 g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia50 g muscovado
cukru50 g
cukruMasa makowa600 g masy makowej podstawowej100 g
gorzkiej czekolady100 g suszonych
śliwek namoczonych w
whisky lub w wodzie100 g
orzechów pecan, pokrojonych3
jajka + 1
białko10
krówek, u mnie domowej roboty, tutaj przepis

Zacznij od masy makowej. Wysyp
mak do miski, wlej
mleko i wymieszaj.
Mleko całkowicie wsiąknie w
mak, a
mak będzie wilgotny jak po ugotowaniu. Na patelni rozpuść
masło. Dodaj
cukier i
miód i mieszaj, aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj
rodzynki,
morele i
wanilię i smaż przez minutę. Dodaj teraz cały
mak i smaż cały czas mieszając. Przełóż masę do pojemnika i ostudź. Z tej porcji otrzymałam dokładnie 1,1 kg masy makowej. Masę można przechować przez kilka dni w lodówce lub zamrozić.

Suche składniki na kruche ciasto przełóż do miski. Dodaj zimne
masło w kawałkach i palcami rozcieraj składniki aż powstanie kruszonka. Dwie trzecie kruszonki wysyp na dno okrągłej formy wyłożonej pergaminem. Podpiecz spód przez 15 minut w nagrzanym piekarniku na 175ºC na termoobiegu.Do ostudzonej masy makowej dodaj posiekane
orzechy pekan,
czekoladę i pokrojone
śliwki. Ubij lekko
jajka z dodatkowym
białkiem i wymieszaj z masą
makową. Na podpieczony spód pokrusz część
krówek, a następnie wyłóż masę
makową. Wygładź powierzchnię i posyp resztą
krówek i kruchego ciasta. Włóż z powrotem do piekarnika i piecz dalej przez 30 minut. Wyjmij makowiec z piekarnika i ostudź.Polewa karmelowa3 łyżki
cukru2 łyżki
miodu¼ łyżeczki
cynamonu200 ml
śmietanki, u mnie 38%

Przygotuj karmelową polewę. Wszystkie składniki umieść w małym rondelku i gotuj przez około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Masa powinna lekko zgęstnieć. Polej makowca polewą i poczekaj z krojeniem aż karmel trochę zastygnie.Polecane przepisyŚwiąteczna
strucla z
makiemPycha makowiec!Słodkie bułeczki z
makiemUcierana babka cytrynowa z
makiemCiasto
bananowe ucierane z
makiem