Wykonanie
Od najmłodszych lat lubiłam wszelkie ciasta z
bakaliami. Keks przez długie lata, należał do moich ulubionych wypieków. Choć dzisiaj nad keksy przedkładam inne ciasta, to jednak nadal chętnie sięgam po keksa. Ten bardzo prosty keks angielski jest wręcz najeżony
bakaliami. Ciasto, tylko gdzieniegdzie wypełnia przestrzeń
między suszonymi owocami i
orzechami. Lekko
cynamonowy smak i
brązowy cukier dodają mu oryginalności. Keks jest bardzo smaczny, prosty do wykonania i bardzo długo utrzymuje swą świeżość. Keks nawet po 2 tygodniach, nie
traci nic ze swego smaku.


100 g
suszonych moreli125 g
śliwek kalifornijskich125 g
orzechów pecan,
migdałów, włoskich, laskowych, lub mieszanka150 g
rodzynek150 g
masła, miękkiego125 g jasnego
brązowego cukru(light brown soft)175 g
maki samorosnącej(lub zwykła plus 1 łyżeczka
proszku do pieczenia i szczypta
soli1 łyżeczka mielonego
cynamonu3 duże
jajka, roztrzepanesok i skórka z 1
pomarańczysok i skórka z 1
cytryny2 łyżki
nektaru z agawy lub
mioducukier w kostkach grubo pokruszony (u mnie demarara)Piekarnik nastawiamy na 150 st C.Natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia kwadratową blaszkę o wymiarach 18 na 18 cm.
Morele i
śliwki kroimy na mniejsze części,
orzechy grubo siekamy.
Masło i
cukier ucieramy mikserem.
Mąkę i
cynamon przesiewamy do miski.
Mąkę i roztrzepane
jajka dodajemy do utartego
masła cały czas mieszając na wolnych obrotach. Dodajemy pokrojone
suszone owoce,
orzechy,
rodzynki, sok i utartą skórkę z
pomarańczy i
cytryny,
nektar z agawy(lub
miód). Dobrze mieszamy drewnianą łyżką.Ciasto przekładamy do przygotowanej foremki, wygładzamy powierzchnię i posypujemy rozkruszonym
cukrem. Pieczemy ok 1 1/4 godziny, pozostawiamy do wystudzenia w foremce.Przepis z książki Sarah Randell " Weekend baking"