Wykonanie
Składniki :1
jajko250 g zmielonych
migdałów300 g
mąki250 g
miodu100 g
masła120 g
cukru0,5 łyżeczki
cynamonu0,5 łyżeczki
kawy rozpuszczalnejskórka starta z 1
pomarańczykilka kropli
aromatu rumowego1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 C.
Miód,
margarynę i
cukier podgrzewamy w garnku, aż
cukier zupełnie się rozpuści. Dodajemy
skórkę pomarańczową,
sól,
cynamon,
aromat rumowy i
kawę. Odstawiamy na chwilę do ostudzenia, po czym wbijamy
jajko. Zmielone
migdały mieszamy z
mąką i
proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy miodowej i zagniatamy. Formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny. Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie, żeby utrzymać kształt, zostawiamy je w misce i przykrywamy folią.Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na posypanej
mąką stolnicy na ok. 0,5 centymetra i wykrawamy foremkami dowolne kształty. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 10 minut. Po wyjęciu studzimy
ciastka na kratce. Ostudzone posypujemy
cukrem pudrem