Wykonanie

Nie miałam w planie tego placka, ale niespodziewnie dostałam trochę
śliwek. Były nieziemsko słodkie i chyba zgrzeszyłabym, gdybym nie upiekła z nimi ciasta. Prosty przepis znalazłam na tej stronie. Oczywiscie nie byłabym
soba, gdybym go troche nie zmieniła. Dodałam do kruszonki
orzechy włoskie i posypałam dodatkowo
cukrem cynamonowym. Wyszedł wspaniały w swej prostocie. Bo nie od dzis wiadomo, że proste przepisy są najlepsze.Składniki:120 g
masła1/3 szklanki
cukru1
jajko1 łyzka
śmietanyszczypta
soliskórka otarta z
cytryny1 3/4 szklanki
maki tortowej1 łyżeczka
proszku do pieczenia10 dużych
śliwek pokrojonych na połówkiłyzka
bułki tartejMałso ucieramy z
cukrem na puch, dodajemy
jajko. Ucieramy powoli, żeby masa się nie zwarzyła. dodajemy po kolei wszystkie składniki. Gotowe ciasto przekładamy do foremki.
Śliwki od strony skórki obtaczamy w
bułce tartej i układamy na cieście skórka do dołu.Kruszonka:85 g
masła3/4 szklanki mąki1/3 szklanki
cukru1 łyzeczka
cynamonu1 łyzka zmielonych
orzechówdodatkowo: garść posiekanych
orzechówSkładniki kruszonki wyrabiamy aż będzie ona miała grudkowatą konsystencję. Posypujemy nia ciasto. Posiekane
orzechy także rozsyoujemy na cieście. Pieczemy ok 40 minutw 180* C. PO ostudzeniu posypujemy
cukrem cynamonowym.