Wykonanie
            Stół świąteczny bez sernika? To niemożliwe.Mam kilka doskonałych przepisów na serniki, ale ten, który zobaczyłam w 'Kukbuku', zwrócił moją uwagę. Miałam w lodówce kilka opakowań 
serka śmietankowego 'Twój Smak', które czekały na pomysł. Według przepisu powinno się użyć 
serka 'Philadelphia', ale postanowiłam przepis wypróbować z tym, który miałam i nie pożałowałam. Sernik jest doskonały, a wykonanie szybkie i łatwe.SERNIK Z PRZYPALANYM MASŁEM

Składniki:spód:1/4 kostka 
masła1 szklanka dobrej 
bułki tartej, najlepiej własnoręcznie robionej2 łyżki 
cukruspora szczypta 
soli
masa serowa:3/4 kostki 
masła1/2 kubka 
cukruokoło 500g 
serka 'Twój Smak' ( wg przepisu jest to 
serek Philadelphia ); ja dodałam jeszcze odrobinę 
ricotty4 
jajka2 łyżeczki skórki startej z 
cytryny

Jak zrobiłam:spód:1. 
Masło stopiłam na patelni. Dodałam 
bułkę tartą, 
cukier i 
sól. Smażyłam, aż 
bułka się trochę zrumieniła.2. Masę wyłożyłam na spód tortownicy o średnicy 23cm. Mocno ją ugniotłam i włożyłam tortownicę do lodówki, żeby stwardniała.

masa serowa:1. 
Masło stopiłam na patelni na średnim ogniu. Kiedy się stopiło, nadal podgrzewałam, ciągle mieszając, aż zbrązowiało. Zdjęłam je z ognia i ostudziłam.2. 
Cukier dobrze wymieszałam z 
masłem używając miksera. Dodałam 
serek i nadal mieszałam, a 
potem wrzucałam po jednym 
jajku, ciągle ucierając. Dodałam startą 
skórkę z cytryny. Gotową masę 
serową wyłożyłam na spód z 
bułki tartej.3. Piekarnik rozgrzałam do 180'C. Sernik piekłam przez około 60 minut.

Przed podaniem i wyjęciem z blaszki, sernik musi całkowicie wystygnąć. Najlepiej włożyć go na jakiś czas do lodówki.
Masło dominuje w smaku i 
spodu i masy serowej, a całość, nie za słodka, lekko słonawa i z domieszką 
cytryny, to doskonała kombinacja smaków i aromatów.To wianek z bukszpanu, który zrobiłam na warsztatach zorganizowanych pod hasłem 'Wianek Wielkanocny'. Jest pękaty, pięknie zielony, ozdobiony 
gęsimi jajkami.