Wykonanie
Prawdziwe, domowe ciasto. Oj, jak dawno takiego nie piekłam! Ciasto znikające, potocznie zwane pleśniakiem, chociaż uważam, że ta pierwsza nazwa jest bardziej zachęcająca. Zresztą pod taką nazwą je znalazłam w książce Smak życia Agnieszki Maciąg. Dlaczego znikające, łatwo się domyśleć – szybko znika. Nie tylko kawałek, nie dwa – cała blacha.Kruchy spód, powidła ze
śliwek, puszysta pianka, cynamonowa posypka, kruszonka i na sam koniec:
orzechy. Po prostu pyszne. Zwykłe i domowe. Najlepsze na świecie.
Składniki:kruche ciasto: 300 g
mąki pszennej, 300 g krupczatki, ½ szklanki
cukru, 1 łyżeczka
proszku do pieczenia, 1
jajko, 4
żółtka, 250 g
masłapianka: 4
białka z
jajek, szczypta
soli, ½ szklanki
cukru, 1 czubata łyżka
mąki ziemniaczanejkruszonka: ½ szklanki
cukru, ½ szklanki
maki, ½ szklanki
masłanadzienie
owocowe: można użyć świeżych
owoców (na przykład
śliwek,
jagód,
porzeczek), powideł,
dżemu,
konfitury. Tu macie
pole do popisu, bo nie ma znaczenia, czego użyjecie: ważne, żeby to było to, co lubicie. Ja wzięłam dwa słoiki
powideł śliwkowych, żeby zrównoważyć słodki smak pianki i kruszonki, dodałam sok z połowy
cytryny, odrobinę
skórki cytrynowej i całość wymieszałam.
cynamonPrzepis:Przygotuj kruche ciasto: obie
mąki przesiej przez sito, wymieszaj z
cukrem i
proszkiem do pieczenia. Wbij całe
jajko i
żółtka, schłodzone
masło ułóż na wierzchu, wszystko posiekaj nożem. Ciasto zagnieć jak najszybciej zimnymi rękoma. Zawiń je w folię i włóż na 30 minut do lodówki.Zagnieć składniki kruszonki i włóż do zamrażalnika (ważne, żeby kruszonka była dobrze schłodzona)Szeroką, płaską blachę wysmaruj
masłem, wyłóż rozwałkowanymi kawałkami ciasta i rozprowadź je dokładnie palcami na grubość 2-3 centymetrów. Nakłuj wierzch ciasta widelcem i wstaw do gorącego piekarnika nagrzanego do temperatury 190 o C. Gdy ciasto się zrumieni, po około 40-50 minutach, wyjmij je z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. Z 4
białek z dodatkiem szczypty
soli ubij sztywną pianę. Dodaj
cukier,
potem mąkę ziemniaczaną i dalej ubijaj. Na schłodzone ciasto wyłóż masę z powideł z dodatkiem
cytryny, pianę i kruszonką, starta na tarce o grubych oczkach. Na wierzchu ułóż
orzechy włoskie. Całość posyp
cynamonem. Wstaw do piekarnika i piecz, aż piana się zetnie, a wierzch ciasta pięknie zrumieni.