ßßß
Składniki na nadzienie śliwkowe: w oryginalnym przepisie 60 dag śliwek, u mnie 15 śliwek węgierek1 łyżka mąki ziemniaczanej2 płaskie łyżki cukru
Przygotowanie:Przesianą mąkę połączyć z proszkiem i cynamonem oraz soląDołożyć masło i posiekać lub szybko połączyć palcami z w/w składnikamiDodać orzechy, potem cukier oraz jajko i ponownie dokładnie połączyć składnikiCiasto podzielić na 2 części tj. na większą na spód ciasta i mniejszą na wierzchWiększą wylepić foremkę o wymiarach 20x20 cm, a drugą odłożyć na czas przygotowania farszu do zamrażalnika, ciasto z formą włożyłam do lodówkiWypestkowane śliwki pokroiłam na połówki,( lepiej na ćwiartki) przesypałam w naczyniu cukrem i mąką ziemniaczanąPo ok.10 min. wyjęłam foremkę, ułożyłam śliwki, a na nich ciasto wyjęte z zamrażalnika (pokroiłam cienko nożem), miałam jeszcze małą garść drobno posiekanych orzechów i sypnęłam je na wierzchPiekłam ok.40 min w temp.180*C
Moje uwagi:Z podanych składników wychodzi raczej niewielka ilość ciasta. Jeśli ma być tylko na ...2 dni do kawy to ok.Ale jeśli na spotkanie rodzinne to proponuję podwoić ilość składników. A pewnie i tak nie zostanie ani okruszek...Obawiałam się, że w przepisie jest za dużo śliwek, ale po upieczeniu rzeczywiście te moje 15 śliwek trochę zniknęło. Można zatem więcej, ciasto nie jest od nich mokre, a będzie jeszcze smaczniejsze.Robi się je bardzo szybko. To też zaleta tego przepisu :)przepis stąd