Jeszcze świąteczne nastroje.Na formę babkową o pojemności 2 , 5 lciasto czekoladowe:150 ml mleka75 g gorzkiej czekolady 72% posiekanej100 g miekkiego masła250 g brązowego cukru muscovado2 jajka150 g mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki kakaoMleko podgrzwamy z czekolada i mieszamy aż czekoalda sie rozpuści. Maslo ucieramy z cukrem na puszysta masę, pojedyńczo dodajemu jajka ciagle ucierając masę. Dalej ucierając dodajemy wystudzoine mleko z czekolada. Na koniec dodajemy make wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy.ciasto waniliowe:125 g miekkiego masła180 g miałkiego cukru2 jajka180 g maki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia150 g kwasnej smietanykilka kropel esencji waniliowejMasło ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy pojedyńczo jajka ciągle ucierając. Dodajemy mąke wymeiszana z proszkiem do peiczenia, śmietane i esencję waniliowa. Wszystkie składniki stopniowo ciągle ucierając ciasto. Jesli ciasto jest za gęste można dodac łyżkę mleka. Obie czesci ciasta wkladamy na przemian po łyżce do natłuszczonej foremki. Wygładzamy wierzch. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C 45-50 minut sparwdzając patyczkiem, czy ciasto sie upiekło. oblac dowolna polewa lub lukrem, albo posypac cukrem pudrem.Przepis na podst. "Moje gotowanie" nr 3/2016