Wykonanie
Osobiście wolę brownies lub ciężkie
czekoladowe ciasta jak np. to ciasto
czekoladowe z
migdałami, ale wiem, że są zwolennicy bardziej "wypieczonych"
czekoladowych ciast, takich jak np murzynek. Takie właśnie jest to ciasto
czekoladowo -
kawowe . Jest ono dość mocno
czekoladowe i choć niestety
kawy w nim nie czuć, to jest smaczne i do popołudniowej
kawy będzie idealne.Przepraszam za jakość zdjęcia, ale przez jakiś czas
będę miała niestety tylko "aparat" komórkowy;)
190 g
masła, miękkiego, plus dodatkowo do smarowania130 g
maki190 g jasnego
cukru brązowego3 duże
jajka60 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia20 ml
mleka1 łyżka mocnej
kawy (zaparzonej i wystudzonej)Piekarnik nastawiamy na 170 st C, natłuszczamy i posypujemy
mąką(lub wykładamy papierem do pieczenia) keksówkę o wymiarach 8,5 na 17,5 cm.
Masło ucieramy z
cukrem do białości. Dodajemy stopniowo
jajka dobrze miksując po każdym dodaniu.Przesiewamy
mąkę i mieszamy z
kakao i
proszkiem do pieczenia,
mleko mieszamy z
kawą. Suche składniki dodajemy do
maślanej masy na przemian z
mlekiem. Dobrze mieszamy, aż masa będzie gładka i wylewamy ciasto do przygotowanej foremki.Pieczemy ok 1 godziny(warto wcześniej sprawdzić patyczkiem, by ciasto nie było za suche). Studzimy w foremce przez chwilę po czym wyjmujemy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.Przepis z książki " The hummingbird bakery
cake days "