Wykonanie
Przepis na tą babkę znalazłam na blogu Grumków ..babka wyszła pyszna..tylko za szybko polałam polewę..Ciasto200 g miękkiego
masła240 g
mąki100 g
cukru brązowego120 g drobnego
białego cukru3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii3 łyżki
mleka1 płaska łyżka
proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sproszkowanego
kardamonu1 płaska łyżka
kakao1/4 łyżki
kawy espresso w proszkuPolewa:50 g
masła4 łyżki
brązowego cukru1 łyżka
kakao1/2 łyżki
kawy espresso w proszku8 łyżek
mleka1/2 łyżeczki sproszkowanego
kardamonuMasło z
cukrami utrzeć na pulchną masę (co najmniej 10 minut mikserem). Po tym czasie dodawać po jednym
jajku. Po każdym
jajku dobrze wymieszać. Dodać 2 łyżki
mleka,ekstrakt z
wanilii,
kardamon i wymieszać do połączenia się składników. Zmniejszyć obroty na minimalne i dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Zmiksować. 2/3 ciasta włożyć łyżką do formy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą. Ciasto będzie gęste. Do pozostałego ciasta dodać
kakao, 1 łyżkę
mleka,
kawę i wymieszać. Masę wyłożyć na jasne ciasto i porobić esy -floresy patyczkiem do szaszłyków, aby oba kolory trochę na górze się zmieszały. Piec około 1 godz. w temp. 180°C. Po wyjęciu i wystudzeniu polać polewą. Polewa: Wszystkie składniki oprócz
kardamonu włożyć do rondelka i zagotowaćmieszając od czasu do czasu. Gotować mieszając 10 min na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Zdjąć z palnika, wsypać
kardamon i zamieszać. Ciepłą polewą polać ciasto i odstawić do stężenia polewy.
