Wykonanie

Jutro rozpoczynam swój ostatni tydzień w szkole. To naprawdę już. A pamiętam jak jeszcze nie tak dawno wybierałam liceum,
potem wyjechałam i wróciłam, i wtedy już wszystko na dobre się tutaj zaczęło. Ten rok szkolny był
dziwny . Dużo się wydarzyło, ale teraz czekam z niecierpliwością na coś nowego. Myślę, że wszyscy w jakimś stopniu czekamy i tak naprawdę nie możemy się doczekać :-)Chyba nie ma prostszych babeczek od tych małych motylków (tak, to są motylki ;)). Są idealne na takie dni jak dzisiaj- można sobie podjadać po jednej pisząc np. prezentację z polskiego ;)Przepis z książki My Little Chocolate BookSkładniki:/na 8 babeczek/60g miękkiego
masła80g
brązowego cukru1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego1
jajko60g
mąki1 łyżeczka
proszku do pieczenia30g
kakaa2- 3 łyżki
mleka+
bita śmietana+
konfitura np. malinowa lub sos
Masło utrzeć z
cukrem i
wanilią. Wbić
jajko i zmiksować.
Mąkę przesiać i dodać ją z
kakaem i proszkiem do
maślanej masy i dokładnie zmiksować, na końcu wlać
mleko i wymieszać.Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 °C. Kiedy babeczki wystygną odciąć małe kółko z góry, puste miejsce wypełnić
bitą śmietaną i
konfiturą, a samo kółko przeciąć na pół żeby przypominało skrzydełka i ułożyć na górze babeczki.