Wykonanie
Przepis na te pierniczki znalazłem na wyrwanej kartce z kalendarz, włożonej do zeszytu z przepisami. Pierniczki robią się miękkie po 2-3 dniach, a na uwagę zasługuje również polewa.

Składniki:Ciasto:- 1/2 kg
mąki,- 200g
miodu ( 1/3 części zastąpiłem melasą),- 200g
cukru,- 1/4 kostki
masła,- 1
jajko,-
przyprawa do piernika,- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia.Polewa:- 1/2 tabliczki
gorzkiej czekolady,- kilka łyżek
mleka,- 5-6
krówek.Wykonanie:W garnku rozpuścić
cukier,
miód i
masło. Dodać
przyprawę do piernika, wymieszać, zagotować i przestudzić. Do przesianej
mąki z proszkiem dodać masę
miodową, wbić
jajko i zagnieść gładkie ciasto. Wstawić na 4-5 dni do lodówki. Ja chłodziłem 3 dni. Ciasto wyrobić, rozwałkować i piec około 15 minut w nagrzanym piekarniku.
Krówki z
mlekiem rozpuścić w garnku, dodać połamaną
czekoladę. Wymieszać do roztopienia wszystkich składników i ciepłą smarować pierniczki.