ßßß
Składniki: na ciasto:- 1 szklanka mąki- 1 szklanka cukru- 200g masła- 4 jajka- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia- 100g gorzkiej czekolady na polewę- tabliczka gorzkiej czekolady- około pół szklanki mleka- 3 łyżki masłaPrzygotowanie:Masło roztapiamy w garnuszku wraz z czekoladą. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę do której dodajemy cukier i znów ubijamy do połączenia się składników. Do żółtek dodajemy ostudzone masło z czekoladą i miksujemy około 3 minut, następnie dodajemy przesianą mąkę i znów miksujemy ( masa może mieć grudki ) Do "grudek" dodajemy ubite białka z cukrem i miksujemy tak aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Ciasto wylewamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 55 min. Gdy ciasto się upiecze ( powinno być nieforemnie wysokie ) odcinamy nożem górną warstwę (jest ona chrupka) aby zrównać ciasto. Następnie kruszymy drobno w palcach odcięty kawałek i sypiemy go na wierzch.Teraz bierzemy się za polewęCzekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej wraz z masłem i kilkoma łyżkami mleka, mieszamy całość gdy wszystko się rozpuści i dodajemy resztę mleka czekając aż połączy się dokładnie z czekoladą i stworzy się z niego płynna masa. Gotową ciepłą polewę wylewamy na pokruszony wierzch ciasta mieszając go delikatnie tak aby "wszedł w ciasto" na sam koniec wylewamy resztę polewy aby ładnie wyrównała i przykryła całość
Gotowe !
W takiej pozycji lubię robić coś przy kuchni :DTakie moje małe skrzywienie a wbrew pozorom wygodne !
Wypiek babci <3