ßßß
W taki dzień jak dziś warto zrobić ciasteczka czekoladowe: mięciutkie, puszyste, niezbyt słodkie, bardzo proste, pieką się ok. 10 minut. Rewelacja! Nie musicie mieć nawet foremek- do wykrajania można użyć małej szklanki albo pociąć ciasto nożem na kwadraty. Nie ma tu żadnych wyrafinowanych składników ani egzotycznych przypraw. Czekoladę, mąkę, cukier ma w domu chyba każdy. Dziś w nocy przewiduję zbiorowe wycieczki do kuchni :)Składniki:2 szklanki mąki3 łyżki cukru (dla tych co lubią bardziej słodkie polecam dodać więcej, np. 4 łyżki)1 mały cukier waniliowy80 g gorzkiej czekolady2 łyżeczki proszku do pieczenia2 jajka2 łyżki masła3/4 szkl. mlekaPrzygotowanie:1. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, dodać masło, przesiekać nożem.2. Pokruszyć czekoladę i dorzucić ją do mąki posiekanej z masłem. Usypać kopczyk i zrobić w nim zagłębienie wielkości pięści.3. Rozbełtać dwa jajka, dolać mleko, wymieszać.4. Do zagłębienia wlewać po trochu płyn mleczno-jajeczny jednocześnie zagniatając ciasto. Może się okazać, że nie będzie potrzeby zużywania całego płynu.5. Ciasto należy zagnieść dość szybko aby czekolada i masło nie rozpuściły się. Gdy ciasto bez problemu będzie odchodziło od dłoni, uformować kulkę i rozwałkować na grubość ok. 1 cm.6. Wykrawać ciasteczka za pomocą małej szklanki lub pokroić nożem w kwadraty. Posmarować pozostałym płynem mleczno-jajecznym. Piec ok. 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ciasteczka mają mieć lekko złoty kolor. Pieką się bardzo szybko więc uwaga żeby nie przypalić:)