Wykonanie
Chałwa to mój ulubiony perski przysmak . Mój małżonek twierdzi, że perska
chałwa jest najlepsza. Co do tego nie mam żadnych wątpliwości! Nasza rodzinka w Iranie często nam przysyła
chałwę, bo nawet w Goteborgu rzadko można natrafić na perską, a jak ktoś raz posmakuje oryginalną, perską
chałwę to wierzcie mi, będzie kręcił nosem jak mu się trafi jakaś
podróba.

Niedawno upiekłam to
sezamowe ciasto po raz pierwszy. To ciasto jest słodkie do nieprzyzwoitości, ale kto lubi niesłodkie ciasto!
Mowa tu o sezamowcu, który na pewno znacie. Pyszna krajanka tortowa, kusząca wyglądem i smakiem. Super połączenie tahini, perskiej
chałwy i
kokosu.Przepis na sezamowca , 24 porcjeSkładniki:Kruche ciasto7 ½ dl
mąki1 dl
cukru pudru250 g
masła5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietany4 łyżki bardziej kwaskowatego
dżemu, (ja użyłam
jeżynowy)Krem
sezamowy1 słoik pasty tahini, około 300 g20 g
masla½ dl
cukru2 łyżki
miodu3 łyżki nasion
sezamuPianka kokosowa5
białek200 g
kokosowych wiórków1 ½ dl
cukruKrem
chałwowy:250 g waniljowej
chałwy150 g miękkiego
masłaWykonanie:Posiekaj
masło z resztą składników. Podzielić ciasto na 2 części, około 450 gramów każda. Rozwałkuj ciasto w kształcie prostokąta na grubośc 1 cm.Przygotuj pierwsze nadzienie. Na patelni roztop
masło i dodaj nasiona
sezamu,
cukier i
miód. Zdejmij z ognia i wymieszaj z tahini. Rosmaruj nadzienie na pierwszy spód. Piecz ciasto w temperaturze 175 º C (termoobieg), około 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia.Ubij pianę z
białek z
cukrem jak na
bezy, a następnie wymieszaj z kokosowymi wiórkami . Posmaruj drugi spód
dżemem i przykryj
kokosową bezą. Piecz w taki sam sposób jak pierwszy placek.Utrzyj
masło z
chałwą na gładką masę. Rosmaruj równo krem
chałwowy na placek z
sezamem i przykryj plackiem z kokosowa
bezą.Włóż ciasto do lodówki na godzinę, a
potem pokrój na małe kwadraty.Jeśli nie masz w domu pasty tahini, możesz zastąpić ją dodatkową ilością
sezamu. Przepis na nadzienie
sezamowe będzie wyglądał wtedy tak:200 g nasion
sezamu50 g
masła1 ½ dl
cukru3 łyżki
miodu
Polecane przepisyCo z tym rabarbarem?Słodka
tarta dyniowa z
ricotta i
pistacjamiMini tarty z
rabarbarem,
nektarynkami i kruszonkąSłodka
tarta z letnich
owoców i
czekoladowych krówek