ßßß
Naprawdę myślałam, że będę bardzo oryginalna z tym ciastem, jak bardzo się myliłam ;). Kiedy po upieczeniu wygooglałam sobie sezamowca okazało się, że pół Polski wie już o istnieniu takiego przekładańca ... No cóż, przynajmniej u mnie na blogu po raz pierwszy ;). A polecam go bardzo. Wbrew temu, co można sądzić po składnikach, ciasto nie jest zbyt słodkie, a wszystkie warstwy się idealnie komponują. Nic, tylko piec!. Przepis pochodzi z czasopisma 'Ciasta domowe'. I oczywiście to kolejny wpis w ramach 'Sezamowego Tygodnia'.Składniki na ciasto kruche:3 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki cukru pudru250 g masła/margaryny5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej śmietanyWszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.Masa sezamowa:1 szklanka sezamu (z czubem)1/4 szklanki cukru40 g masła/margaryny2 łyżki mioduWszystkie składniki przesmażyć.Masa kokosowa:2/3 szklanki cukru200 g wiórków kokosowych5 białekBiałka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.Masa z chałwy:1/2 szklanki cukru150 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej125 g miękkiego masła/margarynyWszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.Ponadto:1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkoweWykonanieJedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Gotowe :). Najlepsze na drugi dzień.Smacznego :)