Wykonanie

Naprawdę myślałam, że
będę bardzo oryginalna z tym
ciastem, jak bardzo się myliłam ;). Kiedy po upieczeniu wygooglałam sobie sezamowca okazało się, że pół Polski wie już o istnieniu takiego przekładańca ... No cóż, przynajmniej u mnie na blogu po raz pierwszy ;). A polecam go bardzo. Wbrew temu, co można sądzić po składnikach, ciasto nie jest zbyt słodkie, a wszystkie warstwy się idealnie komponują. Nic, tylko piec!. Przepis pochodzi z czasopisma 'Ciasta domowe'. I oczywiście to kolejny wpis w ramach 'Sezamowego Tygodnia'.Składniki na ciasto kruche:3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
cukru pudru250 g masła/margaryny5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietanyWszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.Masa sezamowa:1 szklanka
sezamu (z czubem)1/4 szklanki
cukru40 g masła/margaryny2 łyżki
mioduWszystkie składniki przesmażyć.Masa kokosowa:2/3 szklanki
cukru200 g
wiórków kokosowych5
białekBiałka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać
cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.Masa z
chałwy:1/2 szklanki
cukru150 g
chałwy (bez
bakalii), pokruszonej125 g miękkiego masła/margarynyWszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.Ponadto:1 słoiczek kwaśnego
dżemu (250 g), np. z
czarnej porzeczki,
powidła śliwkoweWykonanieJedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą
sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli
sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować
dżemem. Na
dżemie równomiernie rozłożyć masę
kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.Ciasto z
sezamem położyć na blaszce, posmarować masą
chałwową, na górę położyć ciasto z
dżemem i
kokosem. Gotowe :). Najlepsze na drugi dzień.Smacznego :)