Wykonanie
Pyszne warstwowe ciasto - jedno z tych, które im dłużej leżą, tym lepiej smakują. O ile oczywiście wcześniej nie zostaje zjedzone ;)W oryginale ciasto kruche piecze się od razu z
dżemem i warstwą
kokosową, ale nie polecam tego sposobu bo jest duże ryzyko, że wyjdzie zakalec. Ja upiekłam osobno ciasto kruche, osobno blat
kokosowy i dopiero wtedy przełożyłam je
dżemem - wyszło pysznie. I jeszcze uwaga co do wierzchu z
sezamem - ma to do siebie, że po upieczeniu jest dość twardy, mięknie dopiero po ok 2 dniach w lodówce, dlatego polecam upiec oba kruche blaty wcześniej.

SKŁADNIKI: (forma ok 25x35 cm)CIASTO KRUCHE3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
cukru pudru2 łyżeczki
proszku do pieczenia250 g masła/margaryny5
żółtek2 łyżki kwaśnej
śmietanyWARSTWA SEZAMOWA1 szklanka
sezamu (z czubkiem)1/4 szklanki
cukru40 g masła/margaryny2 łyżki
mioduBLAT
KOKOSOWY5
białek3/4 szkl
cukru150 g wiórek
kokosowychMASA CHAŁWOWA1/2 szklanki
cukru200 g
chałwy125 g miękkiego
masłaDODATKOWO
dżem porzeczkowy (ok 400 g)1. Ciasto kruche:
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
cukrem pudrem, dodać
masło i posiekać razem. Następnie dodać
żółtka i
śmietanę, zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części. Jedną z nich rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy, piec do zrumienienia ok 20 min w 180*C. Drugą odłożyć do lodówki.2. Warstwa sezamowa:
Sezam podprażyć lekko na suchej patelni, dodać pozostałe składniki, mieszać aż wszystko się połączy.Odłożoną część ciasta kruchego rozwałkować i przełożyć do wyłożonej papierem formy. Na wierzch rozsmarować masę
sezamową. Piec do zrumienienia ok 25-30 min w 180*C.3. Blat
kokosowy:
Białka ubić, dodając pod koniec ubijania
cukier. Wsypać
wiórki kokosowe i wymieszać łyżką. Przełożyć do wyłożonej papierem formy, piec do zrumienienia ok 25-30 min w 180*C4. Masa chałwowa:
Masło utrzeć z
cukrem na puch, dodać pokruszoną
chałwę, dokładnie zmiksować.5. Przełożenie:blat kruchy -
dżem porzeczkowy - masa chałwowa - blat kruchy z
sezamem

Inspiracja: Moje wypieki