ßßß
Ciasto kruche:3 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki cukru250 g masła/margaryny5 żółtek2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej śmietanyWszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm).Masa sezamowa:1 szklanka sezamu (z czubem)1/4 szklanki cukru1/2 masła (100 g)2 łyżki mioduWszystkie składniki wkładamy na patelnię i mieszając przesmażamy aż się ładnie połączą. Wykładamy na jeden z placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C.Masa kokosowa:2/3 szklanki cukru200 g wiórków kokosowych5 białek 1 opakowanie budyniu śmietankowegodżem najlepiej z czarnej porzeczkiBiałka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu wsypujemy wiórki i budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy dżemem, wykładamy masę kokosową i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.Masa chałwowa:1/4 szklanki cukru250 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej100 g miękkiego masłaWszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z sezamem i przykrywamy plackiem z masą kokosową. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie składniki się "przegryzą".


