Wykonanie
WitajcieDziś kolejne ciasto na specjalne okazje, trochę z nim zabawy, ale naprawdę warto. Kruche ciasto,
sezam,
chałwa, a wszystko przełamane odrobiną kwaskowatego
dżemu, po prostu nie można się oprzeć. Ja robię je najczęściej na święta, jakoś tak się przyjęło, ale ostatnio zrobiłam je do niedzielnej kawusi i
doszłam do wniosku, że trzeba je robić częściej.

Ciasto kruche:3 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
cukru250 g masła/margaryny5
żółtek2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżki kwaśnej
śmietanyWszystkie składniki mieszamy ze sobą i zagniatamy ciasto, a następnie schładzamy w lodówce minimum godzinę (dzięki temu będzie idealnie kruche) Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować 2 placki i przełożyć do blaszki (25x33 cm).Masa sezamowa:1 szklanka
sezamu (z czubem)1/4 szklanki
cukru1/2
masła (100 g)2 łyżki
mioduWszystkie składniki wkładamy na patelnię i mieszając przesmażamy aż się ładnie połączą. Wykładamy na jeden z placków i zapiekamy 15-20 minut w 180 st. C.Masa kokosowa:2/3 szklanki
cukru200 g
wiórków kokosowych5
białek 1 opakowanie budyniu
śmietankowegodżem najlepiej z
czarnej porzeczkiBiałka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy
cukier. Na końcu wsypujemy wiórki i
budyń i całość dokładnie mieszamy. Drugi placek smarujemy
dżemem, wykładamy masę
kokosową i pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut.Masa chałwowa:1/4 szklanki
cukru250 g
chałwy (bez
bakalii), pokruszonej100 g miękkiego
masłaWszystkie składniki rozpuszczamy mieszając, a następnie studzimy. Gdy masa zacznie gęstnieć wykładamy ją na przestudzony placek z
sezamem i przykrywamy plackiem z masą
kokosową. Ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy wszystkie składniki się "przegryzą".



