Wykonanie
Zapraszam Was dzisiaj na bardzo dobre ciasto. Ci, którzy lubią
sezam i
chałwę, będą nim zachwyceni. Do jego przygotowania użyłam
chałwy z ODRY . Myślę, że na polskim rynku nie znajdziecie lepszej. Ciasto to może wydawać się pracochłonne, ale wierzcie mi, wcale długo go nie robiłam. A efekt końcowy jest rewelacyjny.

SKŁADNIKINa ciasto kruche:3 szkl.
mąki pszennej;1/4 szkl.
cukru pudru;25 dag.
masła lub
margaryny;5
żółtek;2 łyżeczki
proszku do pieczenia;2 łyżki kwaśnej
śmietany;Masa sezamowa:1 szkl.
sezamu;1/4 szkl.
cukru; (to pominęłam)4 dag
masła;2 łyżki
miodu;Masa kokosowa:2/3 szkl.
cukru;20 dag.
wiórków kokosowych;5
białek;Masa z
chałwy:1/2 szkl.
cukru (to pominęłam);15 dag.
chałwy z Odry ;12 dag
masła;1 słoiczek kwaśnego
dżemu (u mnie
wiśnie w cukrze);WYKONANIESkładniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na 2 części. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i dno wyklejamy pierwszą częścią ciasta.
Sezam przesmażamy, uwaga, ponieważ lubi się szybko zrumienić. Ciepłą masę
sezamową wykładamy na surowe ciasto. Pieczemy ok. 20 min.Drugą foremkę o identycznych rozmiarach, wykładamy papierem i pozostałą częścią ciasta. Smarujemy
dżemem. Ubijamy
białka na sztywną pianę, dodajemy stopniowo
cukier. Na końcu wsypujemy wiórki, delikatnie mieszamy. Masę
kokosową wykładamy na
dżem. Pieczemy ok. 20 min.Teraz robimy krem
chałwowy. Są 2 sposoby, albo rozpuszczamy
masło z pokruszoną
chałwą, dokładnie mieszając albo
masło miksujemy na puch i dodajemy pokruszona
chałwę. Obydwie wersje są dobre. Ciasto z
sezamem kładziemy na dno blaszki, na to masę
chałwową a na wierzch placek z
kokosem. Ciasto jest najlepsze drugiego albo trzeciego dnia, kiedy skruszeje.