Wczoraj Jonas mój syn zaprosił swoich przyjaciół na mały pokaz filmowy. Poprosił mnie abym zrobiła coś słodkiego . do lodów. Chrupiąca tarta z jagodami szybko stała się wyborem.Tarta z jagodami smakuje super, niezależnie czy używasz świeżych czy też mrożonych jagód. Dodałam również trochę żurawiny, bo piekłam ciasto z podwójnej porcji. Przepis na tartę jagodową niżej podany wystarczy zaledwie dla dwóch łakomczuchów, wiem z własnego doświadczenia.Moje dzieci uwielbiają tartę jagodową na ciepło z lekko rozpuszczonymi lodami lub kremem vaniljowym . Jeszcze się nie zdarzyło aby ciasto postało do dnia !Składniki:125 g masła3 dl mąki1 dl cukru + 2 łyżki3 dl jagód1 ½ dl żurawina1 łyżka mąki ziemniaczanejWykonanie:Wymieszaj mąkę i cukier. Posiekaj masło i dodaj do mąki. Połącz wszystkie składnikiaż się utworzy kruszonka.Zamrożone jagody i żurawinę wsyp na dno żaroodpornej formy i przesyp mąką ziemniaczaną, wymieszaną z dwoma łyżkami cukru.Piecz tartę w temperaturze 220 º C, około 2o minut.Polecane przepisyTarta jagodowa z kruszonkiMini tarty z rabarbarem, nektarynkami i kruszonkąCo z tym rabarbarem?Słodka tarta z letnich owoców i czekoladowychkrówekKruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwą