ßßß
Spózniłam się z deserem na ten weekend, ale jesli jeszcze nie piekliście ciasta na niedzielę to proponuję mini tarty z rabarbarem i nektarynkami posypane kruszonką. Wykorzystałam tutaj moje małe foremki na krem brullee. Bardzo mnie zadziwiła polska nazwa tych foremek – kokilki. Kto to wymyslił, przyznać się bez bicia?!Jak to zwykle bywa z tartą owocową możesz użyć jakichkolwiek owoców. Jeśli jednak zdecydujesz się na rabarbar, to dodaj łyżkę ziemniaczanej mąki, wtedy tarta nie będzie tak wodnista.Składniki: na 8 porcji3 dl mąki1 ½ dl zmielonych migdałów1dl płatków migdałowych150 g masła, miękkiego1 dl cukru +1 łyżka do rabarbaru400 g rabarbaru4 nektarynki1 łyżka mąki ziemniaczanejWykonanie:Zagnieć lekkie ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na 30 minut.Pokrój rabarbar w małą kostkę i wymieszaj z mąką ziemniaczaną i cukrem. Podziel nektarynki w kliny i wraz z rabarbarem rozdziel do foremek.Wyjmij ciasto z lodówki i pokrusz palcami na owoce. Posyp płatkami migdałowymi.Piecz mini tarty na 160 º C (termoobieg), około 20 minut.Podawaj mini tarty na ciepło z lodami lub zimno z sosem waniliowymSos waniliowySkładniki:2 ½ dl mleka½ dl cukru1 żółtko1 łyżka mąki ziemniaczanej½ laski wanilii lub 1łyżeczka extrakt waniliowyWykonanie:Wymieszaj mleko z mąką ziemniaczaną, cukrem i żółtkiem i zagotuj, stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.Ostudz pod przykryciem, a potem wmieszaj energicznie ziarenka wanilii lub extrakt waniliowy.
Polecane przepisyTarta jagodowa z kruszonkiSłodka tarta z letnich owoców i czekoladowych krówekCo z tym rabarbarem?Słodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjamiChrupiąca tarta jagodowa na ciepło z lodami