Wykonanie

Spózniłam się z deserem na ten weekend, ale jesli jeszcze nie piekliście ciasta na niedzielę to proponuję mini tarty z
rabarbarem i
nektarynkami posypane kruszonką. Wykorzystałam tutaj moje małe foremki na krem brullee. Bardzo mnie zadziwiła polska nazwa tych foremek – kokilki. Kto to wymyslił, przyznać się bez bicia?!Jak to zwykle bywa z tartą
owocową możesz użyć jakichkolwiek
owoców. Jeśli jednak zdecydujesz się na
rabarbar, to dodaj łyżkę
ziemniaczanej mąki, wtedy
tarta nie będzie tak wodnista.Składniki: na 8 porcji3 dl
mąki1 ½ dl zmielonych
migdałów1dl
płatków migdałowych150 g
masła, miękkiego1 dl
cukru +1 łyżka do
rabarbaru400 g
rabarbaru4
nektarynki1 łyżka
mąki ziemniaczanejWykonanie:Zagnieć lekkie ciasto z podanych składników i włóż do lodówki na 30 minut.Pokrój
rabarbar w małą kostkę i wymieszaj z
mąką ziemniaczaną i
cukrem. Podziel
nektarynki w kliny i wraz z
rabarbarem rozdziel do foremek.Wyjmij ciasto z lodówki i pokrusz palcami na
owoce. Posyp
płatkami migdałowymi.Piecz mini tarty na 160 º C (termoobieg), około 20 minut.Podawaj mini tarty na ciepło z
lodami lub zimno z sosem
waniliowymSos
waniliowySkładniki:2 ½ dl
mleka½ dl
cukru1
żółtko1 łyżka
mąki ziemniaczanej½
laski wanilii lub 1łyżeczka extrakt
waniliowyWykonanie:Wymieszaj
mleko z
mąką ziemniaczaną,
cukrem i
żółtkiem i zagotuj, stale mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.Ostudz pod przykryciem, a
potem wmieszaj energicznie ziarenka
wanilii lub extrakt
waniliowy.

Polecane przepisy
Tarta jagodowa z kruszonkiSłodka
tarta z letnich
owoców i
czekoladowych krówekCo z tym rabarbarem?Słodka
tarta dyniowa z
ricotta i
pistacjamiChrupiąca
tarta jagodowa na ciepło z
lodami