ßßß
Ciasto na tartę jest trochę inne niż zwykle, bo zawiera płatki owsiane i wiórki kokosowe. Poza tym na dno formy do tarty najpierw kładę owoce, a pózniej ścieram na tarce ciasto lub drobię je palcami. Potem parę minut w piekarniku i już tarta jest gotowa. Tartę podaję z lekko ubitą śmietaną lub lodami.
Przepis na tartę jagodową z kruszonkiSkładniki:6-8 porcjiCiasto na tartę125 g masła2 dl płatków owsianych1 dl mąki1 dl wiórków kokosowych1 dl cukruNadzienie:1 l jagód1 łyżki mąki ziemniaczanej1 dl cukruWykonanie:Wymieszaj płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i miękkie masło w misce. Umieść ciasto w lodówce na 30 minut.Wysyp jagody do foremki, posyp je cukrem i mąką ziemniaczaną.Przykryj jagody rozdrobnionym ciastem.Piecz tartę jagodowa w temperaturze 170 º C (termoobieg), około 20 minut.Polecane przepisySłodka tarta z letnich owoców i czekoladowych krówekMini tarty z rabarbarem, nektarynkami i kruszonkąSłodka tarta dyniowa z ricotta i pistacjamiKruche ciasto z malinami i puszystą beząChrupiąca tarta jagodowa na ciepło z lodami