Wykonanie
Właśnie wpadła mi w oko nowa akcja – szybkie ciasta, do której postanowiłam dołączyć poprzez ten wypiek, a jest to bardzo szybka
tarta kruszonkowa z
jagodami.Taką tartę można zrobić z innymi
owocami, ale u mnie cały czas
jagodowo, oj
jagodowo, że hej!

Ciasto na tartę jest trochę inne niż zwykle, bo zawiera
płatki owsiane i
wiórki kokosowe. Poza tym na dno formy do tarty najpierw kładę
owoce, a pózniej ścieram na tarce ciasto lub drobię je palcami.
Potem parę minut w piekarniku i już
tarta jest gotowa. Tartę podaję z lekko ubitą
śmietaną lub
lodami.

Przepis na tartę
jagodową z kruszonkiSkładniki:6-8 porcjiCiasto na tartę125 g
masła2 dl
płatków owsianych1 dl
mąki1 dl
wiórków kokosowych1 dl
cukruNadzienie:1 l
jagód1 łyżki
mąki ziemniaczanej1 dl
cukruWykonanie:Wymieszaj
płatki owsiane,
wiórki kokosowe,
mąkę i miękkie
masło w misce. Umieść ciasto w lodówce na 30 minut.Wysyp
jagody do foremki, posyp je
cukrem i
mąką ziemniaczaną.Przykryj
jagody rozdrobnionym
ciastem.Piecz tartę jagodowa w temperaturze 170 º C (termoobieg), około 20 minut.Polecane przepisySłodka
tarta z letnich
owoców i
czekoladowych krówekMini tarty z
rabarbarem,
nektarynkami i kruszonkąSłodka
tarta dyniowa z
ricotta i
pistacjamiKruche ciasto z
malinami i puszystą
beząChrupiąca
tarta jagodowa na ciepło z
lodami