ßßß
Słońce przygrzewa jak przystało na prawdziwe lato. Proponuję więc szybki, nie powiem że lekki ( no chyba że użyjesz odtłuszczonej smietany i zrezygnujesz z cukru) deser z letnich owoców i czekoladowych krówek na spodzie z ciasta kruchego.
Spód do tarty możesz przygotować wcześniej, nawet zamrozić.Przepis na słodką tartę z malin, jagód i truskawekSkładniki:3 dl mąki1 dl startych ciastek typu graham150 g masła2 łyżki zimnej wody2 łyżki cukruNadzienie1 l różnych owoców , jagody, maliny, truskawki3 dl śmietany kremówki200 g FudgeWykonanie:Zacznij od kruchego spodu. Zmiel ciastka, dodaj mąkę, cukier, masło i wodę. Zagnieć lekko ciasto, zawin w folię i włóż do lodówki na 30 minut.Rozwałkuj cienko ciasto na okrągłą formę o średnicy 26 cm. Piecz spod do tarty na 175 º C(termoobieg), około 10 minut.Zostaw do całkowitego ostygnięcia.Tymczasem podgrzej czekoladowe krówki w małym rondelku, aż się roztopią, po czym wylej masę krówkową na spód do całkowitego schłodzenia.Umyj owoce i osusz, podziel truskawki na pół jak są duże.Ubij śmietanę i wymieszaj z częścią malin i jagód.Ułóż masę na spodzie i udekoruj resztą owoców.
Polecane przepisyTarta jagodowa z kruszonkiMini tarty truskawkowe z ciasta francuskiegoMini tarty z rabarbarem, nektarynkami i kruszonkąKruche ciasto z malinami i puszystą bezą