Wykonanie
Jagoda kamczacka jak co roku już owocuje,
pora je zebrać zanim całkiem oblecą
owoce .Smaczne duże
jagody idealnie nadają się na kompot,do deserów,ciast,suszenia i mrożenia.Ogromną zaletą
jagody jest obok dużych wartości odżywczych fakt,że są to jedne z najwcześniej dojrzewających u nas w naturalnych warunkach
owoców.Posiadam jeden krzak a
owoców zbieram około 6 kg.
SKŁADNIKI:0,5 kg
jagód0,5 kg
truskawek0,5 kg
rabarbarucukierwodaPRZYGOTOWANIE :
Owoce płuczemy na sitku pod bieżącą
wodą,
rabarbar kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy wszystko do wysokiego garnka.Wlewamy około 4-5 litrów
wody i zagotowujemy.Gotujemy kompot około 10 minut.Zostawiamy do przestygnięcia,następnie słodzimy.
Owoce możemy przecedzić(według naszego uznania) ale ja wolę kompot z
owocami.