Wykonanie
Maj... a ja mam wrażenie jakby był marzec. Pogoda w kratkę, z przewagą zimna i deszczu. Dziś
słonecznie ale zimno, w weekend posadziłam
truskawki,
szczypiorek,
pietruszkę,
lubczyk,
kolendrę, wysiałam białą i czerwona
rzodkiewkę,
groszek.
Potem popadało.. i.. przed chwilką stwierdziłam, że
ślimaki bardzo lubią
pietruszkę i
kolendrę... nie ma po nich śladu... wszystko zjedzone, zostały puste łodyżki... musiały być smaczne... no cóż będzie powtórka... nie poddam się :)Za to
rabarbar już pięcioletni rośnie na potęgę.. co cieszy bo bardzo go lubię. Kompot z
rabarbaru jest wyśmienity nie tylko na upały, ale także na poprawę nastroju, a w towarzystwie
truskawek smakuje naprawdę wybornie. Polecam :)Składniki- 3 duże laski
rabarbaru- 2 szklanki
truskawek- 3-4 łyżki
cukru- 2-3 litry
wodyWykonanie
Rabarbar obieram ze skórki, kroję w grubsze plasterki,
truskawki przekrawam na połówki. Przekładam do garnka zalewam
wodą, dodaje
cukier. Całość gotuje ok. 5 minut na wolnym ogniu.Podaję po schłodzeniu.Smacznego :)