ßßß
No wreszcie znalazłam przepis , a właściwie mnóstwo przepisów na karpatkę. Zupełnie zapomniałam, że to ciasto, taki wykwitny deser w ogóle egzystuje. Czytając polskie, kulinarne blogi niespodziewanie coś mi zaświtało w głowie, gdy ujrzałam przepis na karpatkę i te wszystkie smakowicie wyglądające zdjęcia .
Karpatki nie jadłam od wieków i właśnie miałam ochotę na coś słodkiego ! Zawładnęła mną niepohamowana chęć do upieczenia tego ciasta jeszcze bardziej po odwiedzeniu kolejnych blogów, które to ciasto już zaprezentowały. Dosyć tych sentymentów. Dołączam mój przepis, na moją polską, maślano waniliową karpatkę i mam nadzieję, że ktoś go zauważy między 247000 trafieniami w google.Składniki:Przepis na 20 porcjiCiasto zaparzane125 g masła2 ½ dl wody150 g mąki5 jaj1 łyżeczka proszku do pieczeniaKrem karpatkowy7 ½ dl mleka200 g masła2 dl cukru4 jaja4 łyżki cukru waniliowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki mąki ziemniaczanejWykonanie:Zagotuj masło i wodę. Wsyp mąkę, mieszając silnie. Utworzy się wielka kluska.Zdejmij z ognia i dodaj po jednym jajku cały czas ubijając. Ciasto jest dosyć klejące, ale takie ma być.Podziel ciasto na 2 części. Dużą blachę posmaruj masłem, posyp kaszką manną i rozsmaruj cienko część ciasta. Piecz w 170ºC około 20 minut w piekarniku z termoobiegiem ( bez termoobiegu zwiększ temperaturę o 20 stopni).Tak samo postąp z druga częścią ciasta. Przestudź.Odlej 2,5 dl mleka, resztę zagotuj z cukrem. Zimne mleko ubij z jajami i obiema mąkami.Wlej mleko do gotującego mleka, mieszając cały czas. Gotuj aż budyń zacznie gęstnieć. Ostudź.Utrzyj masło z cukrem waniliowym i dodaj po łyżce wystudzonego budyniu.Na jedną część ciasta wyłóż krem i przykryj drugą warstwą ciasta. Wierzch ciasta obficie posyp cukrem pudrem.
Jeśli lubisz kremy bardziej maślane możesz dodać więcej masła.Polecane przepisyRabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladąBardzo wilgotne ciasto owocoweWęgierski deser tort EsterhazySzwedzki tort truskawkowyKruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwą