ßßß Cookit - przepis na No wreszcie karpatka!

No wreszcie karpatka!

nazwa

Wykonanie

No wreszcie znalazłam przepis , a właściwie mnóstwo przepisów na karpatkę. Zupełnie zapomniałam, że to ciasto, taki wykwitny deser w ogóle egzystuje. Czytając polskie, kulinarne blogi niespodziewanie coś mi zaświtało w głowie, gdy ujrzałam przepis na karpatkę i te wszystkie smakowicie wyglądające zdjęcia .
Karpatki nie jadłam od wieków i właśnie miałam ochotę na coś słodkiego ! Zawładnęła mną niepohamowana chęć do upieczenia tego ciasta jeszcze bardziej po odwiedzeniu kolejnych blogów, które to ciasto już zaprezentowały. Dosyć tych sentymentów. Dołączam mój przepis, na moją polską, maślano waniliową karpatkę i mam nadzieję, że ktoś go zauważy między 247000 trafieniami w google.
Składniki:
Przepis na 20 porcji
Ciasto zaparzane
125 g masła
2 ½ dl wody
150 g mąki
5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem karpatkowy
7 ½ dl mleka
200 g masła
2 dl cukru
4 jaja
4 łyżki cukru waniliowego
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Zagotuj masło i wodę. Wsyp mąkę, mieszając silnie. Utworzy się wielka kluska.
Zdejmij z ognia i dodaj po jednym jajku cały czas ubijając. Ciasto jest dosyć klejące, ale takie ma być.
Podziel ciasto na 2 części. Dużą blachę posmaruj masłem, posyp kaszką manną i rozsmaruj cienko część ciasta. Piecz w 170ºC około 20 minut w piekarniku z termoobiegiem ( bez termoobiegu zwiększ temperaturę o 20 stopni).
Tak samo postąp z druga częścią ciasta. Przestudź.
Odlej 2,5 dl mleka, resztę zagotuj z cukrem. Zimne mleko ubij z jajami i obiema mąkami.
Wlej mleko do gotującego mleka, mieszając cały czas. Gotuj aż budyń zacznie gęstnieć. Ostudź.
Utrzyj masło z cukrem waniliowym i dodaj po łyżce wystudzonego budyniu.
Na jedną część ciasta wyłóż krem i przykryj drugą warstwą ciasta. Wierzch ciasta obficie posyp cukrem pudrem.
Jeśli lubisz kremy bardziej maślane możesz dodać więcej masła.
Polecane przepisy
Rabarbarowy torcik z orzechami i białą czekoladą
Bardzo wilgotne ciasto owocowe
Węgierski deser tort Esterhazy
Szwedzki tort truskawkowy
Kruche ciasto z sezamem, kokosem i chałwą
Źródło:http://codojedzenia.pl/no-wreszcie-karpatka