Wykonanie

No wreszcie znalazłam przepis , a właściwie mnóstwo przepisów na karpatkę. Zupełnie zapomniałam, że to ciasto, taki wykwitny deser w ogóle egzystuje. Czytając polskie, kulinarne blogi niespodziewanie coś mi zaświtało w głowie, gdy ujrzałam przepis na karpatkę i te wszystkie smakowicie wyglądające zdjęcia .

Karpatki nie
jadłam od wieków i właśnie miałam ochotę na coś słodkiego ! Zawładnęła mną niepohamowana chęć do upieczenia tego ciasta jeszcze bardziej po odwiedzeniu kolejnych blogów, które to ciasto już zaprezentowały. Dosyć tych sentymentów. Dołączam mój przepis, na moją polską,
maślano waniliową karpatkę i mam nadzieję, że ktoś go zauważy
między 247000 trafieniami w google.Składniki:Przepis na 20 porcjiCiasto zaparzane125 g
masła2 ½ dl
wody150 g
mąki5 jaj1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem karpatkowy7 ½ dl
mleka200 g
masła2 dl
cukru4
jaja4 łyżki
cukru waniliowego3 łyżki
mąki pszennej4 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:Zagotuj
masło i
wodę. Wsyp
mąkę, mieszając silnie. Utworzy się wielka kluska.Zdejmij z ognia i dodaj po jednym
jajku cały czas ubijając. Ciasto jest dosyć klejące, ale takie ma być.Podziel ciasto na 2 części. Dużą blachę posmaruj
masłem, posyp
kaszką manną i rozsmaruj cienko część ciasta. Piecz w 170ºC około 20 minut w piekarniku z termoobiegiem ( bez termoobiegu zwiększ temperaturę o 20 stopni).Tak samo postąp z druga częścią ciasta. Przestudź.Odlej 2,5 dl
mleka, resztę zagotuj z
cukrem. Zimne
mleko ubij z
jajami i obiema
mąkami.Wlej
mleko do gotującego
mleka, mieszając cały czas. Gotuj aż
budyń zacznie gęstnieć. Ostudź.Utrzyj
masło z
cukrem waniliowym i dodaj po łyżce wystudzonego budyniu.Na jedną część ciasta wyłóż krem i przykryj drugą warstwą ciasta. Wierzch ciasta obficie posyp
cukrem pudrem.

Jeśli lubisz kremy bardziej maślane możesz dodać więcej
masła.Polecane przepisy
Rabarbarowy torcik z
orzechami i
białą czekoladąBardzo wilgotne ciasto
owocoweWęgierski deser tort EsterhazySzwedzki tort
truskawkowyKruche ciasto z
sezamem,
kokosem i
chałwą