ßßß
Wracając do krokietów, postanowiłam zrobić farsz z ugotowanego kurczaka i warzyw takich jak włoska kapusta, marchewka i pietruszka. Zdecydowałam się na panierkę migdałową, bo coś ostatnio tarta bułka jakoś mi nie podchodzi. Tak się składa, że krokiety z kurczakiem są robione przeze mnie najczęściej ale staram się za każdym razem zmienić przepis. Oto kolejna wersja tego domowego przysmakuSkładniki: na 10 krokietówCiasto naleśnikowe½ l mleka2 jajka400 ml mąki1 łyżeczka soliolej do smażeniaFarsz z kurczaka i warzyw½ kg ugotowanego kurczaka bez kości200 g włoskiej kapusty1 marchewka1 pietruszka1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkęszczypta cynamonu½ łyżeczki garam masala½ łyżeczki czarnego pieprzusól do smakuDodatkowo400 ml zmielonych migdałów lub mąki migdałowej3 jajka
Kapustę poszatkuj i ugotuj z marchewką i pietruszką. Ostudź. Marchewkę i pietruszkę zetrzyj na tarce, a kapustę pokrój jeszcze drobniej. Przepuść mięso przez maszynkę do mięsa. Zeszklij cebulę na oleju i dodaj do farszu. Dopraw przyprawami, solą i wymieszaj.Podane składniki na naleśniki zmiksuj i usmaż 10 dużych, cienkich naleśników. Rozłóż nadzienie na każdym naleśniku i zwiń, zawijając boki. Zamocz naleśniki w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w mące migdałowej. Smaż w niskiej temperaturze po obu stronach.Polecane przepisySzpinakowe crepes z kurczakiemPyszna babka cytrynowa z lemon curdNaleśniki nadziewane i zapiekane z nutelląFried rice z kurczakiemQuinoa stir fry z brokułami i kurczakiem