Wykonanie
Dzisiaj mnie połamało, więc nic mi nie pozostało jak leżeć w łóżku i od czasu do czasu prostować kręgosłup. Nie obyło się bez tabletek przeciwbólowych…Prawie zasypiałam po nich przygotowując ten wpis. W takich chwilach przychodzi mi na myśl pomysłowy pan
Fasola, który, by nie zasnąć przykleił sobie powieki plastrem… No cóż ja wyłączyłam mojego laptopa i chcąc nie chcąc ucięłam sobie drzemkę.Choroba chorobą, a jeść trzeba! Dzisiaj przyrządziłam krokiety z
kurczakiem i warzywami, które moje dzieci nazywają “kretynetki”. Mają w swoim słowniku wiele takich śmiesznych polskoszwedzkich słów…

Wracając do krokietów, postanowiłam zrobić farsz z ugotowanego
kurczaka i warzyw takich jak
włoska kapusta,
marchewka i
pietruszka. Zdecydowałam się na panierkę
migdałową, bo coś ostatnio
tarta bułka jakoś mi nie podchodzi. Tak się składa, że krokiety z
kurczakiem są robione przeze mnie najczęściej ale staram się za każdym razem zmienić przepis. Oto kolejna wersja tego domowego przysmakuSkładniki: na 10 krokietówCiasto naleśnikowe½ l
mleka2
jajka400 ml
mąki1 łyżeczka
soliolej do smażeniaFarsz z
kurczaka i warzyw½ kg ugotowanego
kurczaka bez kości200 g
włoskiej kapusty1
marchewka1
pietruszka1 mała
cebula, pokrojona w drobną kostkęszczypta
cynamonu½ łyżeczki
garam masala½ łyżeczki
czarnego pieprzusól do smakuDodatkowo400 ml zmielonych
migdałów lub
mąki migdałowej3
jajka
Kapustę poszatkuj i ugotuj z
marchewką i
pietruszką. Ostudź.
Marchewkę i
pietruszkę zetrzyj na tarce, a
kapustę pokrój jeszcze drobniej. Przepuść
mięso przez maszynkę do
mięsa. Zeszklij
cebulę na
oleju i dodaj do farszu. Dopraw
przyprawami,
solą i wymieszaj.Podane składniki na naleśniki zmiksuj i usmaż 10 dużych, cienkich naleśników. Rozłóż nadzienie na każdym naleśniku i
zwiń, zawijając boki. Zamocz naleśniki w roztrzepanym
jajku, a następnie obtocz w
mące migdałowej. Smaż w niskiej temperaturze po obu stronach.Polecane przepisy
Szpinakowe crepes z
kurczakiemPyszna babka cytrynowa z lemon
curdNaleśniki nadziewane i zapiekane z nutelląFried rice z
kurczakiemQuinoa stir fry z
brokułami i
kurczakiem