ßßß Cookit - przepis na Orkiszowe kluski szpinakowe

Orkiszowe kluski szpinakowe

nazwa

Wykonanie

Smaczna alternatywa dla klusek ziemniaczanych. Szczególnie polecam te w wersji light (czy dla wegetarian) - z chudym twarożkiem. Mięsożercy mogą okrasić je boczkiem.Najsmaczniejsze wychodzą na mące orkiszowej i taką też radzę Wam użyć :) .
Składniki:
· 450 g rozmrożonego, posiekanego szpinaku
· 3 - 3,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej
· 1 jajko
· sól - ok. 0,5 łyżeczki
· ewentualnie odrobina mleka do rozrzedzenia ciasta
Rozmrożony szpinak łączymy z mąką, solą i jajkiem. Ciasto powinno mieć dosyć zbitą konsystencję (łyżka musi "stać" w cieście na pionowo). Jeśli jednak wyjdzie nam za gęste, można dodać nieco mleka. Kluski "skrobiemy" łyżką z deseczki do gotującej się, osolonej wody.
Od momentu wypłynięcia kluski gotujemy ok. minuty.
Podajemy ze skwarkami z cebulą i twarogiem lub w wersji light z samym chudym twarogiem. Smacznego!
Źródło:http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/01/orkiszowe-kluski-szpinakowe.html