Wykonanie
Smaczna alternatywa dla klusek ziemniaczanych. Szczególnie polecam te w wersji light (czy dla wegetarian) - z
chudym twarożkiem. Mięsożercy mogą okrasić je
boczkiem.Najsmaczniejsze wychodzą na
mące orkiszowej i taką też radzę Wam użyć :) .
Składniki:· 450 g rozmrożonego, posiekanego
szpinaku· 3 - 3,5 szklanki
mąki pełnoziarnistej orkiszowej· 1
jajko·
sól - ok. 0,5 łyżeczki· ewentualnie odrobina
mleka do rozrzedzenia ciastaRozmrożony
szpinak łączymy z
mąką,
solą i
jajkiem. Ciasto powinno
mieć dosyć zbitą konsystencję (łyżka musi "stać" w cieście na pionowo). Jeśli jednak wyjdzie nam za gęste, można dodać nieco
mleka. Kluski "skrobiemy" łyżką z deseczki do gotującej się, osolonej
wody.Od momentu wypłynięcia kluski gotujemy ok. minuty.Podajemy ze skwarkami z
cebulą i
twarogiem lub w wersji light z samym chudym
twarogiem. Smacznego!