ßßß Cookit - przepis na Francuski gulasz wołowy boeuf bourguignon

Francuski gulasz wołowy boeuf bourguignon

nazwa

Wykonanie

gulasz z wołowiny wywodzący sie z Burgundii. Jest to tak zwany slow cooker, czyli danie , ktore gotuje sie pod pokrywka w niskiej temperaturze przez kilka godzin. Mozna gulasz przyrzadzic w piekarniku lub na kuchence.
Wielka zaleta gulaszu jest oczywiscie jego smak, ktory mu nadaje czerwone wino i lesne grzyby. Od biedy mozna wrzucic do gulaszu hodowane pieczarki, ale tym razem zrobilam gulasz Boeuf bourguignon wlasnie z lesnymi grzybami. Roznica w smaku jest znacznie wyczuwalna. Oczywiscie polecam Boeuf bourguignon z kurkami czy prawdziwkami, czy co tam jeszcze zdazysz znalesc w lesie lub kupic na straganie.
Poniewaz gulasz gotuje sie z wolowiny, wymaga wiec to mnostwo czasu. Nie jest to wiec potrawa szybka, ktora zdazysz zrobic po powrocie z pracy. Taki obiad dlugogotujacy planuje zawsze w weekend, zeby potem cieszyc sie nim przez reszte tygodnia.
Gulasz smakuje swietnie z ziemniakami. Ja podalam go miedzy innymi z ziemniaczanymi zapiekankami, ktore tym razem zrobilam z pietruszka.
Składniki: na 10 porcji:
1.2 kg wołowiny bez kości
2 marchewki
2 duże cebule
3 łyżki mąki
½ dl czerwonego wina, wytrawnego
5 dl buljonu wołowego
1 łyżka przecieru pomidorowego
4 ząbki czosnku
3 lodygi selera
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 liście laurowe
½ kg grzybów (kurki i inne grzyby)
3 łyżki liści pietruszki, posiekanej z grubsza
sól i pieprz
Wykonanie:
Pokroj mięso na mniejsze kawałki. Rozgrzać olej, oprosz mięso mąką i przyrumien na patelni. Przeluz do garnka.
Pokroj marchwke i selera w plasterki, a cebule w kostke.
Podziel grzyby na mniejsze kawałki, jeśli są duże i podsmaz razem z warzywami. Przeloz do garnka. Zalej wszystko winem i dodaj liście laurowe, posiekana pietruszke, tymianek i przecisniety przez praske czosnek. Gotuj przez 5 minut, a potem wlej buljon i dodaj przecier pomidorowy. Calosc dopraw solą i pieprzem.
Gotuj gulasz w piekarniku lub na kuchence na bardzo małym ogniu przez conajmniej 3 godziny. Mięso musi byc bardzo miękkie.
Polecane przepisy
Perski kebab kubide z pikantnym ryżem
Przepis na potrawkę Stroganoff z wołowiny z grzybami leśnymi
Przepis na chili con carne z mięsem i fasolą
Źródło:http://codojedzenia.pl/francuski-gulasz-wolowy-boeuf-bourguignon