Wykonanie

gulasz z
wołowiny wywodzący sie z Burgundii. Jest to tak zwany slow cooker, czyli danie , ktore gotuje sie pod pokrywka w niskiej temperaturze przez kilka godzin. Mozna gulasz przyrzadzic w piekarniku lub na kuchence.

Wielka zaleta gulaszu jest oczywiscie jego smak, ktory mu nadaje
czerwone wino i lesne
grzyby. Od biedy mozna wrzucic do gulaszu hodowane
pieczarki, ale tym razem zrobilam gulasz Boeuf bourguignon wlasnie z lesnymi
grzybami. Roznica w smaku jest znacznie wyczuwalna. Oczywiscie polecam Boeuf bourguignon z
kurkami czy
prawdziwkami, czy co tam jeszcze zdazysz znalesc w lesie lub kupic na straganie.Poniewaz gulasz gotuje sie z
wolowiny, wymaga wiec to mnostwo czasu. Nie jest to wiec potrawa szybka, ktora zdazysz zrobic po powrocie z pracy. Taki obiad dlugogotujacy planuje zawsze w weekend, zeby
potem cieszyc sie nim przez reszte tygodnia.Gulasz smakuje swietnie z
ziemniakami. Ja podalam go
miedzy innymi z ziemniaczanymi zapiekankami, ktore tym razem zrobilam z
pietruszka.Składniki: na 10 porcji:1.2 kg
wołowiny bez kości2
marchewki2 duże
cebule3 łyżki
mąki½ dl
czerwonego wina, wytrawnego5 dl
buljonu wołowego1 łyżka
przecieru pomidorowego4 ząbki
czosnku3
lodygi selera1 łyżeczka suszonego
tymianku2
liście laurowe½ kg
grzybów (
kurki i inne
grzyby)3 łyżki
liści pietruszki, posiekanej z grubsza
sól i
pieprzWykonanie:Pokroj
mięso na mniejsze kawałki. Rozgrzać
olej, oprosz
mięso mąką i przyrumien na patelni. Przeluz do garnka.Pokroj
marchwke i
selera w plasterki, a
cebule w kostke.Podziel
grzyby na mniejsze kawałki, jeśli są duże i podsmaz razem z warzywami. Przeloz do garnka. Zalej wszystko
winem i dodaj
liście laurowe, posiekana
pietruszke,
tymianek i przecisniety przez praske
czosnek. Gotuj przez 5 minut, a
potem wlej
buljon i dodaj
przecier pomidorowy. Calosc dopraw
solą i
pieprzem.Gotuj gulasz w piekarniku lub na kuchence na bardzo małym ogniu przez conajmniej 3 godziny.
Mięso musi byc bardzo miękkie.Polecane przepisyPerski kebab kubide z pikantnym
ryżemPrzepis na potrawkę Stroganoff z
wołowiny z
grzybami leśnymiPrzepis na
chili con carne z
mięsem i
fasolą