ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy z warzywami i czerwonym winem

Gulasz wołowy z warzywami i czerwonym winem

nazwa

Wykonanie

Share the post "Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia"
Zaraz o świętach poszłam do pobliskiego marketu na zakupy i zaobserwowałam dziwne zjawisko. Otóż klientów było wciąż bardzo wielu (?!) a półki ze świeżymi produktami prawie puste…Nie rozumiem tego zakupowego pędu ludzi przed świętami, przecież trwają one całe 2 dni a ludzie tworzą zapasy jak na wojnę…Jakiś czas temu natknęłam się na artykuł, w którym napisano,że w Unii Europejskiej marnuje się 90 mln ton żywności rocznie, a Polska ma w tym aż 10% udział. Oznacza to, że w naszym kraju co roku wyrzuca się 9 mln ton jedzenia na etapie produkcji,dystrybucji i przez gospodarstwa domowe i co roku marnujemy coraz więcej. Podczas świąt ilość marnowanej żywności niestety podwaja się.
Gdybyśmy to przeliczyli na złotówki, to statystyczny Polak wyrzuca w ciągu roku żywność za 270 zł. Rodzina czteroosobowa to jest ponad 1 tys. zł w koszu, bo kupiliśmy żywność nie taką, jak chcieliśmy, za dużo lub nieoszczędnie nią gospodarujemy.
Według badań MillwardBrown SMG/KRC z tego roku, przeprowadzonych na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności, 30 proc. Polaków przyznaje się do wyrzucania jedzenia. Połowa ankietowanych za główny powód uważa przeoczenie terminu ważności do spożycia, przy czym co trzeci polski konsument przyznaje się do braku wiedzy o tym, jak odpowiednio przechowywać jedzenie. 25 proc. przygotowuje zbyt duże porcje posiłków. Te tendencje nasilają się podczas świąt.
Niestety po świętach jest to samo gdyż ludzie robią następne zapasy ale tym razem na sylwestra… Tak czy inaczej, wędrując po markecie w poszukiwaniu mięsa na obiad, udało mi się dostać piękny kawałek udźca wołowego. Stojąc w kolejce do kasy wyglądałam chyba trochę dziwnie bo miałam w koszyku mięso i sałatę:P, gdy prawie wszyscy inni mieli kosze wypełnione po brzegi, jak łatwo się domyślić -alkoholem:).Wracając zmarzłam konkretnie, w związku z czym postanowiłam zrobić gulasz, nie ma chyba nic lepszego i bardziej sycącego na obiad w mroźny dzień.
Przepis z moimi delikatnymi zmianami wyszperałam tutaj .
(4 porcje)
Składniki:
1 kg ładnego mięsa wołowego pokrojonego w kostkę o boku ok. 3 cm. ( u mnie udziec wołowy)
2 łyżki mąki
4 łyżki oliwy
1 duża cebula pokrojona w grubą kostkę
2 duże marchewki pokrojone w kawałki ok. 1 cm
3 gałązki selera naciowego pokrojone w kawałki ok. 1 cm
2 ząbki czosnku drobno posiekane
100 g pieczarek pokrojonych w grube plastry, małe w całości
500 ml czerwonego wytrawnego wina
500 ml bulionu wołowego
1 1/2 puszki ( 600 g ) pomidorów bez skórki
2 liście laurowe
3 gałązki tymianku
3 gałązki natki pietruszki + odrobinę do przystrojenia
1/2 łyżeczki cukru
sól i pieprz
Przygotowanie:
Opłukaj mięso, osusz i dokładnie obtocz je w mące.
Zwiąż ściśle nitką liście laurowe z natką pietruszki oraz gałązkami tymianku.
Mięso usmaż dość mocno z 2 łyżkami oliwy na dużym ogniu. Odłóż na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Cebulę, marchew i seler smaż przez 2 minuty z resztą oliwy, na koniec dodaj przeciśnięty czosnek i pieczarki. Zalej warzywa winem, doprowadź do wrzenia i na średnim ogniu zredukuj ilość płynu o połowę.
Do garnka z grubym dnem ( lub naczynia żaroodpornego z przykryciem ) wrzuć usmażone mięso, warzywa, pomidory z puszki.
Dodaj związany tymianek i zalej wszystko bulionem wołowym. Przypraw do smaku pieprzem i solą.
Zagotuj, a następnie duś pod przykryciem ( lub w piekarniku nagrzanym do 160° C ) przez 2 godziny. Pod koniec duszenia dodaj cukier. Od czasu do czasu wymieszaj, aby potrawa nie przywarła do dna.
Wyjmij związany i podawaj gulasz na gorąco z ziemniakami, kluskami lub pieczywem. Ja podałam z pęczakiem.
Smacznego!
Share the post "Gulasz wołowy z czerwonym winem i problem marnowania jedzenia"
Źródło:http://karmelowy.pl/gulasz-wolowy-z-czerwonym-winem-i-problem-marnowania-jedzenia