ßßß
Składniki:2 łyżki oliwy z oliwek175 g niewędzonego boczku1,3 kg wołowiny na gulasz2 marchewki2 cebule2 ząbki czosnku3 łyżki mąki300 ml czerwonego wina*700 ml bulionu wołowego**1 bukiecik ziół (2 gałązki tymianku, 2 gałązki natki pietruszki, 2 liście laurowe)1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki pieprzu3 łyżki masła350 g marynowanych cebulek350g pieczarekposiekana natka pietruszkiPrzygotowanie:Boczek pokroić w cienkie paski. Wołowinę w spore kawałki (ok 5 cm).W dużej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić boczek i usmażyć na złoto. Zdjąć z patelni i usmażyć kawałki mięsa, także na złocisty kolor.Marchewkę, cebulę i czosnek obrać i pokroić (marchewkę w plasterki, cebulę w piórka a czosnek posiekać). Do obsmażonego mięsa dodać marchew i cebulę, dusić ok 5 minut. Następnie dodać czosnek oraz boczek.Obsypać całość mąką i gotować ok 1 minuty mieszając. Dolać wino, bulion i dodać zioła. Doprawić solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, przełożyć do ceramicznego garnka (lub innego, w którym można bezpiecznie piec) i włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 C na trzy godziny.Rozgrzać połowę ilości masła na patelni i dodać cebulki, dusić do miękkości. Zdjąć z patelni i dodać do gulaszu. Następnie rozpuścić pozostałą ilość masła i udusić na nim pieczarki. Dodać do potrawy, wymieszać i gotować jeszcze ok kilka minut. Jeśli w potrawie jest za dużo płynu i sos nie jest gęsty, należy zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok 15 - 20 minut zmniejszając temperaturę do 170 C.Podawać z ugotowanymi ziemniakami lub puree, gulasz posypać posiekaną natką pietruszki.Smacznego :)* w oryginalnym przepisie jest 700 ml wina** w oryginalnym przepisie jest 350 - 450 ml bulionu