ßßß Cookit - przepis na Drożdżowe rogale maślano dyniowe

Drożdżowe rogale maślano dyniowe

nazwa

Wykonanie

Lubicie piec rogale ? Ja bardzo. Ostatnio oglądałam program Anglia piecze, w którym uczestnicy mieli za zadanie upiec rogale. Muszę przyznać, że tego typu programy należą do jedynych programów telewizyjnych, które oglądam. Można się z nich dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy, nie mniej nauczyć się techniki jak dany wypiek wykonać. Drożdżowe rogaliki, o których była mowa w ostatnim odcinku były wykonane z istną precyzją, przy pomocy linijki! Równiutkie i jednakowe co do jednego. Postanowiłam upiec takie równiutkie rogale i w miarę mi się to udało…jak myślicie?
A żeby było trochę inaczej to upiekłam maślane rogale z dodatkiem dyniowego puree, zakwasu, muszkatu i cynamonu, przepis poniżej:
Składniki:
16 rogali
750 g pszennej mąki
150 g mąki grahamki
200 ml zimnej wody
10 g świeżych drożdży
250 ml zakwasu, u mnie zakwas pszenny
1 jajko + 1 jajko roztrzepane do posmarowania
60 g masła, miękkiego
250 g dyniowego puree
2 łyżki miodu
1 łyżeczka świeżo utartej muszkatołowej gałki
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżeczki soli
2 łyżki maku do posypania
Rozpuść drożdże w wodzie z miodem. Wymieszaj z zakwasem. Dodaj obie mąki, cynamon, utartą muszkatołową gałkę, jajko,dyniowe puree i sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj miękkie masło i zagnieć w ciasto. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj spożywczą folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy i pozostaw na 10 minut. Potem podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałku na okrągły placek i podziel na 4 trójkąty. Zwijaj rogale od podstawy, niezbyt ciasno, bo będą jeszcze wyrastać. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu przez około 15 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.
Polecane przepisy
Rogaliki śniadaniowe z wędzoną szynką i serem
Maślane rogaliki z serem brie
Mini rogaliki ze śliwkami i migdałami
Chleb szafranowy z sezamem
Bułki hamburgerowe z sezamem
Źródło:http://codojedzenia.pl/drozdzowe-rogale-maslano-dyniowe