Wykonanie
Lubicie piec
rogale ? Ja bardzo. Ostatnio oglądałam program Anglia piecze, w którym uczestnicy
mieli za zadanie upiec
rogale. Muszę przyznać, że tego typu programy należą do jedynych programów telewizyjnych, które oglądam. Można się z nich dowiedzieć wiele ciekawych rzeczy, nie mniej nauczyć się techniki jak dany wypiek wykonać.
Drożdżowe rogaliki, o których była
mowa w ostatnim odcinku były wykonane z istną precyzją, przy pomocy linijki! Równiutkie i jednakowe co do jednego. Postanowiłam upiec takie równiutkie
rogale i w miarę mi się to udało…jak myślicie?

A żeby było trochę inaczej to upiekłam maślane
rogale z dodatkiem
dyniowego puree, zakwasu, muszkatu i
cynamonu, przepis poniżej:

Składniki:16
rogali750 g
pszennej mąki150 g
mąki grahamki200 ml zimnej
wody10 g świeżych
drożdży250 ml zakwasu, u mnie zakwas pszenny1
jajko + 1
jajko roztrzepane do posmarowania60 g
masła, miękkiego250 g
dyniowego puree2 łyżki
miodu1 łyżeczka świeżo utartej
muszkatołowej gałki1 łyżeczka
cynamonu3 łyżeczki
soli2 łyżki
maku do posypania

Rozpuść
drożdże w wodzie z
miodem. Wymieszaj z zakwasem. Dodaj obie
mąki,
cynamon, utartą
muszkatołową gałkę,
jajko,
dyniowe puree i
sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj miękkie
masło i zagnieć w ciasto. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj spożywczą folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka
razy i pozostaw na 10 minut.
Potem podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałku na okrągły placek i podziel na 4 trójkąty. Zwijaj
rogale od podstawy, niezbyt ciasno, bo będą jeszcze wyrastać. Posmaruj rozmąconym
jajkiem i posyp
makiem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu przez około 15 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.Polecane przepisyRogaliki
śniadaniowe z
wędzoną szynką i
seremMaślane rogaliki z
serem brieMini rogaliki ze
śliwkami i
migdałamiChleb szafranowy z
sezamemBułki hamburgerowe z
sezamem