ßßß
A żeby było trochę inaczej to upiekłam maślane rogale z dodatkiem dyniowego puree, zakwasu, muszkatu i cynamonu, przepis poniżej:
Składniki:16 rogali750 g pszennej mąki150 g mąki grahamki200 ml zimnej wody10 g świeżych drożdży250 ml zakwasu, u mnie zakwas pszenny1 jajko + 1 jajko roztrzepane do posmarowania60 g masła, miękkiego250 g dyniowego puree2 łyżki miodu1 łyżeczka świeżo utartej muszkatołowej gałki1 łyżeczka cynamonu3 łyżeczki soli2 łyżki maku do posypania
Rozpuść drożdże w wodzie z miodem. Wymieszaj z zakwasem. Dodaj obie mąki, cynamon, utartą muszkatołową gałkę, jajko,dyniowe puree i sól. Zagnieć elastyczne ciasto. Dodaj miękkie masło i zagnieć w ciasto. Włóż ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryj spożywczą folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie złóż ciasto kilka razy i pozostaw na 10 minut. Potem podziel ciasto na 4 części. Każdą część rozwałku na okrągły placek i podziel na 4 trójkąty. Zwijaj rogale od podstawy, niezbyt ciasno, bo będą jeszcze wyrastać. Posmaruj rozmąconym jajkiem i posyp makiem. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz w nagrzanym piekarniku na 225ºC na termoobiegu przez około 15 minut. Wyjmij i ostudź na metalowej kratce.Polecane przepisyRogaliki śniadaniowe z wędzoną szynką i seremMaślane rogaliki z serem brieMini rogaliki ze śliwkami i migdałamiChleb szafranowy z sezamemBułki hamburgerowe z sezamem