Wykonanie

Śniadanie czy na pikinik … uwielbiam te maślane rogaliki, nadziewane
serem brie i posypane migdałowymi
płatkami. Trochę
winogron, świeżo zaparzona
kawa i jeszcze cieplutkie rogaliki to przysmaki na dobry dzień.Przepis na maślane rogaliki (24 sztuki)Składniki:50 g świeżych
drożdży13 dl
pszennej mąki50 g
masła5 dl
mleka, ciepłego2 łyżeczki
soli1 łyżka
mioduNadzienie100 g
sera brie50 g
migdałowych płatkowWykonanie:Roztop
masło i dodaj
mleko.
Mleko podgrzej do 37 ° C.Pokrusz
drożdże do miski, wlej
mleko. Kiedy
drożdże już się rozpuszczą dodaj większość
mąki,
sól i
miód i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę
mąki, dosyp jeżeli ciasto jest za bardzo lepkie. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy asystenta.Ciasto powinno być bardzo mięciutkie, ale nielepkie.Zostaw do wyrośnięcia na 40 minut w cieple i pod przykryciem.Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj na okrąkłe placki. Wytnij 6 trójkątów z każdego placka, ułóż
ser brie i zwijaj rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.Zostaw do wyrośnięcia na godzinę.Posmaruj rogaliki rozmąconym
jajkiem i posyp
płatkami migdałowymi.Piecz w temperaturze 250 ° C (piekarnik z termoobiegiem), około 10-12 minut.

Nadziewane rogaliki to wspaniałe
drożdżowe rogaliki .

Polecane przepisyZapiekane
jajka w
bułce orkiszowej
Szpinak króluje w mojej kuchni!Rogaliki
śniadaniowe z
wędzoną szynką i
seremBułeczki pszenno żytnie rosnące nocąSzwedzkie buleczki do
herbaty tekakor