ßßß Cookit - przepis na Maślane rogaliki z serem brie

Maślane rogaliki z serem brie

nazwa

Wykonanie

Śniadanie czy na pikinik … uwielbiam te maślane rogaliki, nadziewane serem brie i posypane migdałowymi płatkami. Trochę winogron, świeżo zaparzona kawa i jeszcze cieplutkie rogaliki to przysmaki na dobry dzień.
Przepis na maślane rogaliki (24 sztuki)
Składniki:
50 g świeżych drożdży
13 dl pszennej mąki
50 g masła
5 dl mleka, ciepłego
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
Nadzienie
100 g sera brie
50 g migdałowych płatkow
Wykonanie:
Roztop masło i dodaj mleko. Mleko podgrzej do 37 ° C.
Pokrusz drożdże do miski, wlej mleko. Kiedy drożdże już się rozpuszczą dodaj większość mąki, sól i miód i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę mąki, dosyp jeżeli ciasto jest za bardzo lepkie. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy asystenta.
Ciasto powinno być bardzo mięciutkie, ale nielepkie.
Zostaw do wyrośnięcia na 40 minut w cieple i pod przykryciem.
Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj na okrąkłe placki. Wytnij 6 trójkątów z każdego placka, ułóż ser brie i zwijaj rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.
Zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem i posyp płatkami migdałowymi.
Piecz w temperaturze 250 ° C (piekarnik z termoobiegiem), około 10-12 minut.
Nadziewane rogaliki to wspaniałe drożdżowe rogaliki .
Polecane przepisy
Zapiekane jajka w bułce orkiszowej
Szpinak króluje w mojej kuchni!
Rogaliki śniadaniowe z wędzoną szynką i serem
Bułeczki pszenno żytnie rosnące nocą
Szwedzkie buleczki do herbaty tekakor
Źródło:http://codojedzenia.pl/maslane-rogaliki-z-serem-brie