ßßß Cookit - przepis na Rogaliki śniadaniowe z wędzoną szynką i serem

Rogaliki śniadaniowe z wędzoną szynką i serem

nazwa

Wykonanie

Szaleję na punkcie pieczenia . Gdy zaczynam piec, nie mogę się tak łatwo powstrzymać. Zapach świeżego pieczywa jest taki cudowny.
Dziś upiekłam rogaliki śniadaniowe wypełnione wędzoną szynką i żółtym serem . Oprócz tego dodałam do środka musztardy wymieszanej z odrobiną majonezu. Rogaliki śniadaniowe są dobre na zimno lub letnie.
Składniki: na 24 sztuki:
50 g świeżych drożdży
13 dl pszennej mąki
50 g masła
5 dl mleka, ciepłego
2 łyżeczki soli
1 łyżka miodu
2 łyżki maku
Nadzienie:
200 g wędzonej szynki
100 g żołtego sera
2 łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
Wykonanie:
Roztop masło i dodaj mleko. Mleko musi być podgrzane do 37 ° C.
Pokrusz drożdże do miski, wlej mleko. Kiedy drożdże już się rozpuszczą dodaj większość mąki, sól i miód i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę mąki, dosyp jeżeli ciasto jest za bardzo lepkie. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy asystenta.
Ciasto powinno być bardzo mięciutkie, ale nielepkie.
Zostaw do wyrośnięcia na 40 minut w cieple i pod przykryciem.
Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj na okrąkłe placki. Wytnij 6 trójkątów z każdego placka, ułóż nadzienie i zwijaj rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.
Zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Posmaruj rogaliki rozmąconym jajkiem i posyp makiem.
Piecz w temperaturze 250 ° C (piekarnik z termoobiegiem), około 10-12 minut.
Polecane przepisy
Maślane rogaliki z serem brie
Zapiekane jajka w bułce orkiszowej
Hamburgerowe bułeczki w wersji GI
Szpinak króluje w mojej kuchni!
Przepis na idealne grahamki
Źródło:http://codojedzenia.pl/rogaliki-sniadaniowe-z-wedzona-szynka-i-serem