Wykonanie

Szaleję na punkcie pieczenia . Gdy zaczynam piec, nie
mogę się tak łatwo powstrzymać. Zapach świeżego
pieczywa jest taki cudowny.Dziś upiekłam rogaliki
śniadaniowe wypełnione
wędzoną szynką i
żółtym serem . Oprócz tego dodałam do środka
musztardy wymieszanej z odrobiną
majonezu. Rogaliki
śniadaniowe są dobre na zimno lub letnie.

Składniki: na 24 sztuki:50 g świeżych
drożdży13 dl
pszennej mąki50 g
masła5 dl
mleka, ciepłego2 łyżeczki
soli1 łyżka
miodu2 łyżki
makuNadzienie:200 g
wędzonej szynki100 g
żołtego sera2 łyżki
musztardy2 łyżki
majonezuWykonanie:Roztop
masło i dodaj
mleko.
Mleko musi być podgrzane do 37 ° C.Pokrusz
drożdże do miski, wlej
mleko. Kiedy
drożdże już się rozpuszczą dodaj większość
mąki,
sól i
miód i zacznij wyrabiać ciasto. Dodaj resztę
mąki, dosyp jeżeli ciasto jest za bardzo lepkie. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub przy pomocy asystenta.Ciasto powinno być bardzo mięciutkie, ale nielepkie.Zostaw do wyrośnięcia na 40 minut w cieple i pod przykryciem.Podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj na okrąkłe placki. Wytnij 6 trójkątów z każdego placka, ułóż nadzienie i zwijaj rogaliki rozpoczynając od podstawy trójkąta do końca wierzchołka.Zostaw do wyrośnięcia na godzinę.Posmaruj rogaliki rozmąconym
jajkiem i posyp
makiem.Piecz w temperaturze 250 ° C (piekarnik z termoobiegiem), około 10-12 minut.

Polecane przepisyMaślane rogaliki z
serem brieZapiekane
jajka w
bułce orkiszowejHamburgerowe bułeczki w wersji GI
Szpinak króluje w mojej kuchni!Przepis na idealne
grahamki