Wykonanie
Na 12
bułek)Składniki:800g.
mąki pszennej1 szklanka ciepłego
mleka100g. roztopionego
masła10g.świeżych
drożdży2 łyżki
musztardy chrzanowej1 łyżeczka
cukru1 łyżka
solisuchy
makpapier do pieczenia


Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z
solą,łyżką
mąki i 1/2 szklanki ciepłego
mleka-odstawić w ciepłe miejsce na 10-15min. do wyrośnięcia.Do miski wsypać
mąkę oraz
sól.Dodać
musztardę,roztopione
masło,resztę
mleka oraz wyrośnięte
drożdże.Wyrabiać ciasto ok.10min.aż stanie się gładkie i elastyczne.Przykryć je suchą ścierką odstawić w ciepłe miejsce na 1h. do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiać 5 min.Rwać po kawałku formując podłużne bułeczki.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia,układać
bułki.każdą lekko spłaszczyć dłonią zrobić trzy ukośne nacięcia
ostrym nożykiem,posypać je
makiem.Piec 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180st.Smacznego