ßßß Cookit - przepis na Bulki z figami - Weekendowa Piekarnia #36

Bulki z figami - Weekendowa Piekarnia #36

nazwa

Wykonanie

Gospodarzem #36 wydania Weekendowej Piekarni był Mich, który wybrał dwa, bardzo zachęcające przepisy. Z lekkim poślizgiem udało mi się upiec bułeczki, chleb czeka w kolejce.
Jako, żem spóźnialska, nie muszę już zachwalać figowych bułek, bo komplementów, zasłużonych komplementów, zebrały przez ostatnie dni sporo. Tym, którzy jeszcze nie spróbowali gorąco polecam! I proszę o kolejnych męskich gospodarzy, lubię przepisy szybkie i konkretne, no i banerkowy Pan Piekarz jest niezwykle uroczy... ;)
[kontrola jakości ;)]
Składniki na 12 bułek:
100 g suszonych fig
1 2/5 szklanki wody
30 g drożdży
2 szklanki mąki żytniej
szklanka mąki pszennej
łyżeczka soli
jajko do posmarowania
ewentualnie mak lub sezam do posypania
Posiekać drobno figi, zagotować z wodą. Odstawić do ostudzenia (37 stopni C). Odlać 2/5 szklanki ostudzonej wody z fig, wlać do miski. Rozetrzeć w niej drożdże, zostawić na 10 minut. Wymieszać w misce oba rodzaje mąki z solą, wlać rozmieszane z wodą drożdże i wodę z figami. Dobrze wyrobić i zostawić na 15 minut. Wyłożyć ciasto na posypana mąką stolnicę, wyrobić trochę, uformować wałek i podzielić na 12 części. Formować okrągłe bułeczki. Układać na posmarowanej blasze. Zostawić na 45 minut do wyrośnięcia. Nagrzać piecyk do temperatury 200 stopni C. Posmarować bułki jajkiem, posypać makiem lub sezamem i piec około 22-25 minut.
Smacznego!
Źródło:http://czympachnieuzakow.blox.pl/2009/06/Bulki-z-figami-weekendowa-piekarnia-36.html