Wykonanie
W tygodniu nie mam za dużo czasu na siedzenie w kuchni, lecz znalazłam czas, aby upiec domowy, pyszny chlebek... Bardzo prosty, wystarczy tylko kilka składników, tych podstawowych, a je zawsze mamy w domu... Na przepis wpadłam przypadkiem ;) tutaj
Składniki na Domowy Chlebek:- 2 łyżeczki suchych
drożdży- 325 ml ciepłej
wody- 500 g
mąki pszennej- 1,5 łyżeczki
soli- 1
jajko- w dużej misce wymieszać
drożdże,
mąkę,
sól i ciepłą
wodę- wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić swoją objętością)- piekarnik rozgrzać do temp. 220 st.- następnie znów wyrobić, uformować bochenek, wyłożyć na blachę (najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia lub matą silikonową)- ponownie zostawić do wyrośnięcia na ok 20 min.- bochenek posmarować roztrzepanym
jajkiem- włożyć do nagrzanego piekarnika- piec ok. 40-45 min. do zrumienienia skórki- na spód piekarnika można włożyć 2 miseczki z
wodą (dzięki temu skórka będzie chrupiąca)Pyszny Domowy Chlebek, znika od razu... nawet z samym
masełkiem.Polecam.Smacznego.