Wykonanie
Kolejne pyszne, puszyste, nie "dmuchane" bułeczki. Te mają jeszcze jedną zaletę- świetnie sprawdzają się jako
bułki hamburgerowe. Osobiście niekoniecznie lubię dodawać do
bułek jajka ale te są naprawdę wyjątkowe.
Bułki bardzo godne polecenia. Ich wykonanie jest błyskawiczne a efekt imponujący. :-) Niekiedy robię je obsypane ziarnami od góry i od dołu;
a wówczas gdy mają być do hamburgerów posypuję je tylko delikatnie od góry dwoma rodzajami
sezamu lub
makiem. Z przepisu wychodzi 10-12 solidnych
bułek. Znalezione tutaj, z moimi modyfikacjami.Składniki:- 760g
mąki orkiszowej - u mnie typ 750 (
mąki pszennej- 4,5 szklanki)- 350ml ciepłej
wody (nie gorącej); (przy
mące pszennej 1 i 1/3 szklanki)- 50g miękkiego
masła- 30g świeżych
drożdży- 1,5 płaskiej łyżeczki
soli (10g)- 1
jajko+ 1
jajko do smarowania oraz ulubione ziarna
Drożdże rozkruszyć do kubeczka , zalać 50ml
wody , dokładnie zamieszać i odstawić na kilka minut.
W tym czasie uszykować sobie pozostałe produkty i umieścić je w misie miksera.
Masło można dodać rozpuszczone ale można również w całości- musi być wówczas b.miękkie.Do misy dodać rozpuszczone
drożdże i dokładnie wymieszać, do połączenia składników. Ciasto jest bardzo elastyczne.Z ciasta uformować kulę (rękoma zwilżonymi w
oliwie) i umieścić w misce wysmarowanej
oliwą na ok.20 minut, aż podwoi objętość.Następnie ciasto dzielimy na 10-12 części i formujemy małe kulki (rękoma zwilżonymi w
oliwie zagniatamy pod spód), które umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą
bułkę nacinamy tępą stroną noża i smarujemy roztrzepanym
jajkiem lub samym
białkiem oraz posypujemy ulubionymi ziarnami. Ja smaruję je jeszcze delikatnie
wodą, by ziarna mocniej się trzymały. Odstawiamy na ok.20 minut aż podrosną .
Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika i pieczemy ok.20 minut na programie góra-dół. Jeżeli chcemy by
bułki były bardziej rumiane można je dopiec jeszcze 2-3 minuty na termoobiegu, w tej samej temperaturze.
Smacznego ;-)